Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost od širenja

Zbog dioksina zatvoreno 900 njemačkih farmi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog opasnosti od širenja kontaminacije dioksinom u Njemačkoj je zatvoreno 934 svinjogojskih i peradarskih farmi, objavilo je ministarstvo poljoprivrede te zemlje.

Te farme su zatvorene nakon što su vlasti otkrile da proizvođač stočne hrane iz Donje Saske, kojeg se smatra odgovornim za zagađenje dioksinom, nije predao puni popis farmi kojima je dostavljao stočnu hranu, rekla je ministrica poljoprivrede Ilse Aigner, pa će se njihovi proizvodi morati ponovo testirati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Panika zbog otrova Dioksin u hrani: 'U opciji je i optužnica za kazneno djelo' Slika nije dostupna Njemačko ministarstvo poljoprivrede Dioksin u hrani: 'Čini se da je stanje izazvano kaznenim djelom'

Iz istog razloga zabranjena je prodaja jaja, te mesa svinja i peradi s tih farmi. Uzrok onečišćenja vjerojatno je proizvođač prehrambenih i industrijskih masti, tvrtka Harles&Jentsch, koja je svjesno isporučivala industrijske masti proizvođačima stočne hrane.

Ministrica Aigner je u petak objavila akcijski plan za provođenje viših standarda u proizvodnji životinjske hrane nakon otkrića visoko toksičnog dioksina.

>> Petero uhićenih zbog svinjskog mesa zaraženog dioksinom

>> U Njemačkoj i meso svinja kontamirano dioksinom

Na vrhuncu krize, koja je izbila početkom siječnja kada je otkrivena povišena razina dioksina u jajima i mesu peradi, a kasnije i kod svinja, više od 4700 farmi je bilo privremeno zatvoreno.

Kina i Sjeverna Koreja zbog tog su slučaja prekinule uvoz jaja i svinjskog mesa iz Njemačke. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene