Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbija

Završnim riječima obrane nastavljeno ponovljeno suđenje za Ovčaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ponovljeni sudski postupak za umorstvo 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari nastavljen je u srijedu popodne završnim riječima obrane pred Sudskim vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Na ponovljenu suđenju zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine Dušan Knežević zatražio je u ponedjeljak da optuženici budu proglašeni krivima i da se osude, a obrana je za branjenike zatražila oslobađajuće presude. U današnjoj raspravi Ilija Radulović, odvjetnik optuženoga Gorana Mugoše, dao je potporu završnim riječima ostalih branitelja, niječući pritom važnost iskaza svjedoka-suradnika, te vrijednost dokaza na temelju kojih je donesena prvostupanjska presuda.

Obrana optuženoga Milana Vojinovića također je zanijekala vrijednost iskaza svjedoka, tvrdeći da su među njima i oni koji optuženika ne poznaju, te zatražila za svog branjenika oslobađajuću presudu. Za optuženoga Jovicu Perića također je zatražena oslobađajuća presuda, s obrazloženjem da mu je suđenje namješteno i političke naravi te da mu se pokušava pripisati nešto što nije učinio.

U već iznesenoj završnoj riječi tužitelj Knežević je predložio da se pri odmjeravanju kazne uzme u obzir jesu li optuženici sudjelovali u ozljeđivanju i likvidaciji ratnih zarobljenika ili su i naređivali da se to čini. Dodao je kako dokazi izvedeni na ponovljenu suđenju osamnaestorici pripadnika vukovarske Teritorijalne obrane nedvosmisleno potvrđuju da su optuženici počinitelji kaznenog djela za koje im se sudi.

Opunomoćenici obitelji žrtava u ponedjeljak su u završnoj riječi istaknuli da je prva presuda, koju je ukinuo srbijanski Vrhovni sud, bila dobra te da je ukinuta iz političkih razloga. U Vijeću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u ožujku 2007. počelo je ponovljeno suđenje pripadnicima vukovarske Teritorijalne obrane, optuženima za umorstvo oko 200 hrvatskih zarobljenika u noći s 21. na 22. studenoga 1991. na Ovčari.

Suđenje je ponovljeno jer je srbijanski Vrhovni sud u prosincu 2006. ukinuo prvostupanjsku presudu za taj zločin i odredio da se ponovi sudski postupak.

Pročitajte i ovo Vodostaj rijeke Une Snimke iz zraka Pogledajte novi sustav koji je prvi put obranio Hrvatsku Kostajnicu od poplave Dalibor Bišćan, Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice barijera Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice o uspješnoj obrani: "Inače bismo znali bdjeti noćima i graditi branu"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene