Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpuni kolaps

Zemlja čijim zatvorima upravljaju - zatvorenici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Siromaštvo, nehumanost, korupcija - sve to potresa zatvorski sustav Hondurasa. Vlast u zatvorima preuzeli su sami zatvorenici, a vlasti su digle ruke od svega.

Vlada Hondurasa digla je ruke od zatvorskog sustava i zatvore dala u ruke samim zatvorenicima - tako bar glasi zaključak Interameričkog povjerenstva za ljudska prava u kojem stoji kako su zatvori ove srednjoameričke zemlje pretrpani i preplavljeni korupcijom. Vladu pozivaju na suočavanje s ovom strukturnom krizom koja svoj utjecaj ostavlja i na širi društveni i politički sustav.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Ovo izvješće napravljeno je nakon što je u veljači prošle godine u zatvoru Comayuga poginulo 360 zatvorenika koji su ostali zarobljeni u ćelijama prilikom izbijanja velikog požara, prenosi BBC.

>> Sukobile se bande u zatvoru, nekima odrubljene glave

Trenutna statistika pokazuje da honduraški zatvori imaju kapacitet za 8.000 ljudi, no u njima trenutno boravi njih oko 12.000. Zatvore kontroliraju sami zatvorenici, najčešće pripadnici okrutnih bandi koji su među ostalim zatvorenicima uspostavili sustav s pravilima koji podrazumijeva i tjelesno kažnjavanje neposlušnika. Često u zatvorima zajedno borave muškarci i žene pri čemu žene postaju žrtve seksualnog zlostavljanja.

'Zatvori u Hondurasu su dehumanizirani, očajni i korumpirani. Nužno je da država poduzme korake kojim će se boriti protiv ove krize jer se sustav potpuno urušio', rekao je glasnogovornik Povjerenstva Escobar Gil.

Reakcija Vlade na ovo izvješće još se čeka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene