Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Britanci i Francuzi šute:

Zataškan sudar nuklearnih podmornica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska i francuska nuklearna podmornica koje su se navodno sudarile duboko pod Atlantskim oceanom i moguće ispustile opasan radioaktivni materijal, prenosi britanski The Sun.

Britanska podmornica Vanguard i francuska Le Triomphant opremljene su reaktorima i nose nuklearne bojne glave. Posada im se sastoji od oko 250 članova. 'Potencijalne posljedice su nezamislive. Mogućnost da je došlo do nuklearne eksplozije, nije velika, ali ispuštanje radioaktivnog materijala vrlo je vjerojatno. Još gore, možda smo izgubili cijelu posadu i bojne glave. To bi bila nacionalna katastrofa', kaže jedan časnik britanske mornarice.

Pročitajte i ovo Sudar u Buzinu - 2 Kombi oduzeo prednost Opelu Sudar u Buzinu: Hitna prevezla jednu osobu u bolnicu Vožnja u suprotnom smjeru Što mu je bilo? VIDEO Snimka koja ledi krv u žilama: "Pogledajte kako je kamikaza zamalo izazvao sudar!"

Vjeruje se da se sudar dogodio negdje između 3. i 4. veljače u Atlantskom oceanu. Obje podmornice bile su na zasebnim misijama. Istražitelji pak smatraju da je šanska jedan prema milijun da se tako nešto dogodi. Podmornice su opremljene tehnologijom koja locira druge podmornice pomoću sonarnih valova. No, moderna anti-sonarna tehnologija toliko je dobra da postoji mogućnost da se podmornice jednostavno nisu opazile.

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova jučer je izjavilo kako se ovaj slučaj još uvijek istražuje, ali da je vjerojatnost za nuklearnu opasnost vrlo zanemariva.

U međuvremenu je obznanjeno da se britanska podmornica Royal Navy HMS Vanguard vratila nakon incidenta u bazu Faslane u Škotskoj s oštećenjima trupa. Francuska podmornica Le Triomphant također je po povratku u luku Brest u sjeverozapadnoj Francuskoj imala velika oštećenja sonara.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene