Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neodrživo i skupo

Zastupnici Europskog parlamenta traže da se programirano kvarenje uređaja zabrani zakonom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Perilice suđa, hladnjaci, pećnice mnogima se pokvare upravo kada im istekne jamstvo. A da se to događa s razlogom, odnosno uređaji su programirani da kraće traju, smatraju zastupnici u Europskom parlamentu. I traže da se to zakonom zabrani.

"S kvarovima na perilici koje je nemoguće popraviti susrećem se sve češće. Nekakavi ležaji i takve stvari nekad što se mijenjalo i nije bilo nikakvih problema oko te izmjene, danas se to više ne može izvest, znači aparat je praktički star 5,6 godina, a mora se baciti. Tu dob će teško nadživjeti jer su danas kućanski aparati lošije kvalitete. Garancija 5 godina, nakon toga je sve jako upitno što se tiče trajanja" kaže Goran Šarić, serviser.

Pročitajte i ovo Europski parlament Izbori za EP Još nema nijedne kandidacijske liste, podnose se do utorka u ponoć Zastupnici EP-a odlučuju o ključnom paketu o migracijama i azilu Prethodni prijedlozi su propali Europski parlament glasa o paktu koji je podijelio stranke

A to su primijetili i potrošači - trajalo ono godinu ili pet, nakon isteka jamstva, uređaji se kvare. Smatraju da je to s namjerom tako napravljeno.

Da su uređaji napravljeni da kraće traju, smatraju i u Europskom parlamentu. Zastupnici zato traže da se programirano kvarenje uređaja zabrani zakonom, kao što je to u Francuskoj.

"Takvo jedno ponašanje, bezbrižno da kažem, u kojem se kupuje novo i baca staro u smeće je neodrživo jer je to za potrošače strahovito skupo, a za okoliš strahoviti atak" rekla je Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu (SDP).

Potrošače u slučaju kvara proizvoda štiti zakonsko jamstvo - no ona traje samo dvije godine.

"Ukoliko se proizvod pokvari nakon garancije, potrošač uvijek ima zakonsku garanciju koja iznosi 2 godine od kupnje proizvoda. Činjenica je da se većina proizvoda kvari nakon dvije godine" kaže Dijana Kladar iz Udruge za zaštitu potrošača.

Europska direktiva koja bi programiranom kvarenju uređaja trebala stati na kraj, zaživjet će za otprilike godinu dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene