455346
455346
455346
455346
455346

SIGURNOSNA SITUACIJA U EUROPI SVE GORA Stvara se europska obrambena unija?

  • , 30.10.2016., 16:37
  • Autor:
  • komentara

Zastupnici EP-a traže zajedničku europsku obrambenu politiku.

 
 
 
 
Europski parlament (Foto: AFP)
Europski parlament (Foto: AFP)

Europska unija se treba uhvatiti u koštac s pogoršanjem sigurnosnog stanja unutar i izvan svojih granica, pomažući oružanim snagama zemalja članica da bolje surađuju. To je prvi korak u gradnji zajedničke obrambene politike, zaključak je zastupnika Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET), koji su ovaj tjedan izglasali izvješće o Europskoj obrambenoj uniji (EDU).

Zastupnici predlažu, među ostalim, uspostavu europskog operativnog stožera za planiranje, zapovijedanje i upravljanje operacijama upravljanja krizama te povećanje izdvajanja za obranu na 2 posto BDP-a, objavio je Europski parlament.

Zadnjih godina sigurnosna situacija u Europi i njezinom okruženju jako se pogoršala zbog izazova kao što su terorizam, hibridne prijetnje, kibernetički kriminal i energetska nesigurnost, s kojima se nijedna zemlja ne može nositi sama, kaže se u izvješću, koje je pripremio Urmas Paet (ALDE, EE).

Zastupnici žele da EU reagira brže i bolje na realne prijetnje, za što je potrebno da europske oružane snage bolje surađuju. "Dvije trećine europskih građana žele vidjeti veći angažman EU-a u pitanjima sigurnosi i obrane", kaže se u tekstu, koji se poziva na ispitivanje Eurobarometra iz lipnja 2016.

Izvješće poziva Europsko vijeće da predvodi gradnju "zajedničke obrambene politike EU-a i osigura dodatna financijska sredstva za njezinu provedbu."

Zastupnici predlažu osnivanje europskog operativnog stožera koji bi planirao, zapovijedao i upravljao operacijama upravljanja krizama. Pozivaju također zemlje članice da poštuju cilj da se za obranu izdvaja 2 posto BDP-a i da uspostave "multinacionalne snage u sklopu stalne strukturirane suradnje te da one budu na raspolaganju Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici".

Odbor za vanjske poslove usvojio je također izvješće o Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici, u kojem poziva na njezinu temeljitu reviziju kako bi se osnažila europska autonomija i, među ostalim, predlaže pokretanje europske misije obuke iračkih snaga kako bi se pomoglo zemljama članicama koje sudjeluju u borbi protiv Islamske države u toj zemlji.

Picula: Sigurnost i obrana ne smiju biti najslabije karike EU-a

Tom prilikom usvojeno je svih 15 amandmana hrvatskog eurozastupnika Tonina Picule, koji je na izvješću o Europskoj obrambenoj uniji radio kao izvjestitelj u sjeni u ime političke grupe socijalista i demokrata, priopćio je njegov ured.

"Sigurnost i obrana ne smiju biti najslabije karike europskih integracija. Neuspjeh da građanima osiguramo sigurnost dovest će do daljnjeg udaljavanja od europskog projekta i okretanju nacionalnim politikama", upozorio je prilikom predstavljanja izvješća Picula.

U izvješće je ušao Piculin amandman da Europska obrambena unija treba ojačati kapacitete Europe za promicanje sigurnosti unutar i izvan svojih granica, te ujedno dozvoliti zemljama članicama, u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike, mogućnost autonomnog djelovanja u slučajevima kada NATO nije spreman djelovati ili gdje je akcija EU primjerenija

“Zaista jaka Europska obrambena unija (EDU) mora moći ponuditi jamstva zemljama članicama da djeluju i izvan njihovih pojedinačnih mogućnosti.”

Picula također poziva članice da provedu sve mjere za provedbu članka 42 stavka 7 Lisabonskog ugovora kako bi se zemljama i institucijama EU-a omogućilo da učinkovito upravljaju doprinosima i pomoći drugih zemalja članica, kako bi se izbjegle razlike u interpretaciji kao kad je Francuska prvi put aktivirala ovaj članak o uzajamnoj obrani nakon napada u Parizu.

Među amandmanima je i Piculin da se "Europska obrambena unija treba temeljiti na redovitim zajedničkim sigurnosnim procjenama zemalja članica, ali i biti fleksibilna da može odgovoriti i na individualne sigurnosne izazove i potrebe država članica".

Izazovi u pogledu financijskih ograničenja za državni proračun dolaze s odgovarajućim mogućnostima za napredak, koje proizlaze iz očite potrebe za bližom suradnjom između zemalja članica u području obrane. Ujedno je pozdravljeno osnivanje posebnog europskog fonda za istraživanje i razvoj obrambenih tehnologija, navodi se u priopćenju. 

Izvješće o Europskoj obrambenoj uniji prvi je službeni dokument uslijed jačanja političke potpore ovom projektu, nastavno na sve brojnije sigurnosne izazove s kojima se EU suočava. Nakon usvajanja na AFET-u, finalna potvrda izvješća očekuje se tijekom sljedećeg plenarnog zasjedanja Europskog parlamenta u studenom u Strasbourgu. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se