Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zastrašivanje svjedoka zločina nad Hrvatima u Bugojnu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neki od svjedoka zločina počinjenih nad Hrvatima u Bugojnu tijekom rata u Bosni i Hercegovini izloženi su zastrašivanjima kako bi odustali od svjedočenja u procesu koji se protiv počinitelja takvih zločina vodi pred Sudom BiH, potvrdio je glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.

"Znamo da postoje prijetnje nekim svjedocima u ovom predmetu a neki od njih su zbog toga svjedočili uz poduzimanje mjera zaštite", kazao je Grubešić. Potvrdio je kako je jedan od onih koji su prijavili prijetnje Tužiteljstvu BiH Drago Žulj, bivši pripadnik bugojanskih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ubojstva Hrvata na području Bugojna Na privremenoj slobodi Bošnjaci optuženi za zločin Slika nije dostupna BiH: Optuženi za ubojstva Hrvata u Bugojnu pušteni na privremenu slobodu

Žulj je svjedok tužiteljstva na suđenju Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici, Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću, ratnim zapovjednicima Armije BiH na području Bugojna koji se terete za zatočenje, zlostavljanje i ubojstva počinjena nad zarobljenim pripadnicima HVO i hrvatskim civilima.

Žulj je već svjedočio na suđenju bugojanskoj četvorci a tijekom davanja iskaza u zapisnik je unesena i njegova izjava da mu se prijetilo zbog nakane da svjedoči.

Kako ga u utorak citiraju "Nezavisne novine", Žulj tvrdi da ga je uoči davanja iskaza na Sudu BiH posjetio stanoviti Mujo Duraković kojega poznaje još iz osnovne škole te ga je uvjeravao kako četvorica optuženih nisu kriva za zločine koji im se stavljaju na teret.

"Došao je i uvjeravao me da ne govorim ništa protiv Gasala i ostalih i tvrdio kako oni nisu ništa krivi", kazao je Žulj dodajući kako je Durakoviću poručio da od svjedočenja neće odustati te kako će kazati sve što zna.

Duraković mu je nakon toga kazao neka ne misli da će se na tome završiti. Žulj je ovu prijetnju odmah prijavio Tužiteljstvu BiH a tvrdi kako postoji još sličnih slučajeva.

"Osobno poznajem neke ljude koji nakon takvih prijetnji uopće nisu htjeli svjedočiti", kazao je Žulj koji je u zarobljeničkom logoru u Bugojnu proveo osam mjeseci.

On drži da je najodgovorniji za zločine nad Hrvatima u Bugojnu uz Dautovića kojemu se već sudi i ratni načelnik općine Dževad Mlaćo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene