Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporna vjerska obilježja

Zašto su Ćiril i Metod nepoželjni na novim kovanicama od 2 eura?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija stopirala je ideju Narodne banke Slovačke da na novu kovanicu od 2 eura stavi lik dvojice kršćanskih svetaca Ćirila i Metoda s aureolom i križom. Dozvola je stigla tek nakon što su uklonjena sva vjerska obilježja sa svetaca.

Kršćanski sveci Ćiril i Metod, koji su među slavenskim narodima širili kršćanstvo i pismenost, našli su se ovih dana u središtu pozornosti slovačke javnosti.

Pročitajte i ovo Kune PRIOPĆENJE HNB-A Milijarde kuna još su uvijek kod građana, njihova zamjena od sredine travnja na novoj lokaciji Prometna nesreća u Slovačkoj užas u Slovačkoj Sofiju, Katu i Luciju pregazio je otac njihove kolegice iz škole: Strašna prometna nesreća šokirala je zemlju

>> Papa o novim svecima: Crkva nije samo crkva europskog kontineta

Tamošnja je narodna banka htjela u 'promet' pustiti kovanice od dva eura s likom dvojice svetaca, koji su pismenost i kršćansku vjeru donijeli i na područje Velike Moravske, no iz Bruxellesa je stigao veto na predloženi dizajn.

Prvotna je ideja, naime, bila da dvojac na kovanici bude prikazan sa svetačkim aureolama i znakom križa, no neumoljiva je briselska birokracija Slovake upozorila da bi to bilo protivno pravilu da sva sredstva plaćanja unutar EU moraju biti vjerski neutralna.

'Europska komisija i neke zemlje članice zatražile su da se neki simboli uklone u skladu s religijskom neutralnošću. Konkretno, riječ je o aureoli i križu', pojasnila je za Betu glasnogovornica Narodne banke Slovačke Petra Paureova.

Očekivano, Katolička je crkva na europsku primjedbu reagirala negativno, ali nema izgleda da će doći do promjene stava u Bruxellesu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene