Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nadaju se boljem

ZAŠTO SU REKLI 'NE'? 'Imam 30 i magisterij, nemam posao i živim s roditeljima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedno je jasno - svi se nadaju boljem životu.

Grci su rekli 'ne' oštrim mjerama štednje svojih vjerovnika. Analitičari su već ranije previđali kako je odluka većinski na mladim biračima. Prema nekim predviđanjima, moguće je da je oko 80 posto mladih glasovalo 'protiv'.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Grčku Magnitude 5,7 Dva snažna potresa pogodila Grčku: "Bilo je kao da se kuća vrti u krug" Slika nije dostupna Drama se nastavlja, banke ostaju zatvorene U DRUŠTVU ZIMBABVEA I KUBE - Evo što su Merkel i Hollande poručili Grčkoj

Razlog tome leži u činjenici da je upravo mlada populacija najpogođenija grčkom financijskom krizom. Nezaposlenost mladih rekordna je, a prema OECD-u imaju najlošiji životni standard.

Troje mladih reklo je za Guardian zašto su zaokružili 'ne'.

'Glasovao sam za 'ne' jer mislim da će nam naša vlastita valuta dati veću kontrolu nad gospodarstvom. Uzmimo u obzir Irsku. Rekli su 'ne' MMF-u i sad su najbrže rastuća ekonomija u Europi. Prošle godine sam upao na faks u susjednom gradu. Tada je samo moj otac radio. Obitelj mi nije mogla priuštiti da odem na fakultet pa sam zapeo ovdje. Naša gospodarska situacija ne odnosi se samo na mene nego na budućnost sve djece. Iako nisam glasovao za Syrizu, vjerujem da su najbolja vlada u modernoj povijesti', rekao je 20-godišnji George.

Varoufakis nakon ostavke skočio na motor i odjurio iz Ministarstva

'Zaokružila sam 'ne' jer se prethodnih godina ništa nije promijenilo, ništa se nije popravilo. Zapravo, dogodilo se suprotno. Cijelo vrijeme se borimo bez rezultata. Imam 30 godina, na fakultetu sam stekla magisterij i nemam posao. Još uvijek živim s roditeljima i budućnost mi je nesigurna. Osjeća se tjeskoba među ljudima, ne znaju što slijedi. Najbolji scenarij je da sve ostane kako jest. U najgorem scenariju nametnut će nam oštrije mjere i kazniti nas jer smo se usudili tražiti promjene', kaže 30-godišnja Georgia.

'Zaokružila sam 'ne' jer je to bio racionalniji izbor, kako u teoriji, tako i u praksi. Dolazim iz peteročlane obitelji srednjeg sloja . Mjesečni dohodak mojih roditelja pao je iako nam mama uporno govori da od sada možemo živjeti kao i prije. I obrazovanje mi je patilo. Znam da ne mogu napraviti više ništa od te diplome u ovoj državi. I to diplome koju gotovo nitko izvan Grčke ne priznaje. Zaokružila sam 'ne' za cijelu Europu, ne samo za moju zemlju', kaže 22-godišnja Natalia.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene