Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najbogatiji ikada

Zašto ne funkcioniraju napadi na bogatstvo Islamske države?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uništiti bogatsvo ekstremista nije lak zadatak.

Kako bi srušio najbogatiju terorističku skupinu svih vremena, Zapad pojačano bombardira naftna polja Islamske države, provodi trgovinske sankcije i odsijeca financijere.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Bogataši bogatiji no ikad Sankcije Zapada su podbacile otkriveno koliko su "teški" ruski oligarsi Teroristički napad u Moskvi Izvori otkrivaju Iran je također upozorio Rusiju na sigurnosnu prijetnju uoči napada u Moskvi

No, uništiti bogatstvo ekstremista bit će puno teže od toga. Ciljanje ukradenih energetskih resursa može izgledati kao pobjeda, ali milijuni ove grupe dolaze uglavnom od sjenovitih prihoda koje je daleko teže potkopati.

IS od naftinih polja koja su oteli sirijskoj vladi godišnje zaradi 500 milijuna dolara. Izvozi je u druge zemlje pa čak i, prema nekim navodima, prodaje Bašaru al Asadu.

UHIĆEN PRODAVAČ ORUŽJA Teroristi u Parizu ubijali su i kalašnjikovima Zastave iz Jugoslavije

Profesor Clive Walker sa sveučilišta u Leedsu kaže da je navodno bilo puno ilegalne trgovine sa sujednim državama, uključujući i Tursku. 'No ako zaustavite sve to i dalje će biti problema', rekao je Walker, piše News.com.au.

A kompletno zaustavljanje trgovine naftom ne čeka iza ugla. Glasnogovornik američkog ministarstva obrane, pukovnik Steve Warren priznao je ranije ovog mjeseca kako je IS tek tri dana nakon napada popravljao svoju infrastrukturu.

Drugi izvori koji donose milijune

Osim nafte, drugi izvori zarade Islamske države zajedno grupi donose više novca od nafte. Za početak, tu je unosan posao iznude i oporezivanja poduzeća i kućanstava unutar njihovog teritorija koji im je, prema pisanju NY Timesa, u 2014. godini donio 600 milijuna dolara zarade.

Zatim je tu novac ukraden iz trezora u državnim bankama koji su zaplijenili u Iraku i čini dodatnih 500 milijuna dolara.

Također, ukrali su robu i razne predmete, dragocjene arheološke ostatke te u nekim slučajevima uništili povijesna mjesta kako bi osigurali da njihovi predmeti vrijede još više.

Hakirali stranicu ISIL-a i na nju stavili reklamu za Viagru

Poljoprivreda u rukama terorista je najmanje cijenjeni resurs. Procjenjuje se da je skupina ukrala oko 200 milijuna dolara u pšenici iz iračkih silosa i preuzela kontrolu nad područjima s usjevima vrijednim još 200 milijuna dolara na godišnjoj razini.

Otkupnina od otmica također iznosi na desetke tisuća dolara.

Niski troškovi

Profesor Walker navodi još jedan razlog zbog čega napadi na blagajnu militantne organizacije neće nužno funkcionirati - troškovi im nisu visoki.

'Ne mislim da je problem novac. Puno naoružanja nabavili su od iračke vojske. Nije ih koštalo ništa. Teroristički borci sa zapada često sa sobom ponesu gotovinu, ne očekuju plaću i bore se za čast i slavu. Nisam siguran da su uobičajeni vojnici koji očekuju plaću', kaže Walker.

U mnogo slučajeva osobe sa Zapada koje žele biti džihadisti otkrivene su zbog financijskih razloga. Neki od njih su u Velikoj Britaniji procesuirani zbog pokušaja da tisuće dolara odnesu na Bliski istok.

Unatoč naizgled neprobojnoj tvrđavi koju su ekstremisti izgradili, profesor Walker kaže da kako još ima smisla da Zapad pokušava uništiti njihovu moć na Bliskom istoku.

ŠOKANTNE SNIMKE Ovdje su se skrivali dok ih Pešmerge i koalicija nisu uništili

Iako trgovinske sankcije, zračni napadi na naftne izvore i utjecaj međunarodnih banaka imaju mali utjecaj, ipak im mogu poremetiti poslove.

'Ne mislim da će to donijeti brze rezultate, ali sigurno ne vidim razlog zašto se ne bi poduzimale takve akcije. Ne samo da to može utjecati na IS nego je i važan način pirkupljanja obavještajnih podataka u regiji - tko pomaže, je li to Turska ili Irak. Važno je prikupiti informacije i pokušati uvjeriti ljude da u njihovom interesu nije biti povezan s IS-om', rekao je.

Kako god, Zapad će nastaviti pokušavati udariti teroriste gdje god da boli, pa i po džepu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene