Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Karta za EU

Zašto je Ratko Mladić uhićen baš danas?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako srbijanski predsjednik Boris Tadić tvrdi kako se s datumom uhićenja nije kalkuliralo, činjenica da Ratko Mladić čeka izručenje u Haag, Srbiji je posve otvorila put prema statusu zemlje kandidata za Europsku uniju.

Srbiji je bilo pet do 12 i Ratko Mladić uhićen je u politički za Srbiju najpovoljnijem trenutku.

Pročitajte i ovo Riba Oglasilo se i Ministarstvo Odluka iz Bruxellesa zabrinula mnoge ribare: Smanjena je godišnja dopuštena kvota izlova jedne vrste ribe Ilustracija Uhićeni su Tinejdžeri planirali teroristički napad na koncertnu dvoranu u Bruxellesu

'Ja sam uvjeren da smo mi na ovaj način u svakom slučaju otvorili vrata prema statusu kandidata za članstvu u Europskoj Uniji, pregovorima i na kraju članstvu u Europskoj Uniji. Više nitko nema dilemu u svijetu da Srbija punom snagom surađuje s haaškim sudom i da će učiniti sve da dovrši i taj posljednji nedovršeni slučaj Gorana Hadžića', kazao je predsjednik Boris Tadić.

Srbiji je prije manje od 24 sata iz Bruxellesa poručeno da nema napretka bez Mladićevog uhićenja. U Beograd je stiglo i visoko europsko izaslanstvo na čelu sa šeficom diplomacije Europske Unije Catherine Ashton uhićenje je pozdravila, ocijenivši kako je ovo velik korak za Srbiju i međunarodnu pravdu.

O suradnji s Haaškim sudom ovisi dobivanje statusa kandidata za članstvo. Za desetak dana glavni Haaški tužitelj podnosi izvješće o suradnji Vijeću sigurnosti. U njemu je stajalo da napori Srbije nisu dovoljni. Analitičari kažu kako akcija nije iznenađujuća te da je vlast je bila stjerana uza zid i posao se morao okončati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene