Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strmoglavi pad

Evo što možemo očekivati ako cijena nafte nastavi padati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijene goriva ponovno su pale - radi se o najnižim cijenama Eurosupera 95 i Eurodizela od kraja 2010. godine.

Na INA-nim benzinskim postajama litra Eurosupera 95 niža je za 14 lipa i sada stoji 8,70 kuna. Cijena Eurodizela pala je za 19 lipa i stoji 8,30 kuna. To su najniže cijene ovih derivata od kraja 2010. godine. Litra autoplina jeftinija je za 12 lipa. Sada stoji 4,02 kune. S obzirom na predviđanja kretanja cijena naftnih derivata na svjetskim tržištima u ovoj godini, cijena goriva u Hrvatskoj trebala bi i dalje padati.

Pročitajte i ovo Stigle jagode - 2 Pitanje prioriteta Na tržnice stigle domaće jagode, nikada ih nije bilo manje i nikada nisu bile skuplje Slika nije dostupna DOSEGLI SMO 'DNO' 'Dodatnim padom cijena nafte ruši se Pariški sporazum i cijela strategija EU'

A snažan pad cijena nafte na svjetskim tržištima je nastavljen. Barel sirove nafte na njujorškoj burzi spustio se ispod 50 dolara. Najniža je to cijena u posljednjih gotovo šest godina.

Zašto je nafta toliko jeftina i kako će njezina cijena utjecati na svjetsko, pa i hrvatsko gospodarstvo?

Strmoglavi pad cijena nafte je nastavljen. Na londonskoj burzi cijena je tek nešto iznad 51 dolar za barel. 'To je sad već veliki pad, jer su cijene nafte na razini nižoj od 50% cijena od prije pola godine', rekao je Igor Dekanić, sa Rudarsko-geološkog naftnog fakulteta.

Razlozi su ponajprije ekonomski. Proizvodnja u Rusiji je na najvišoj razini od raspada Sovjetskog saveza, a u Iraku još od 1980-te. Članice organizacije zemalja izvoznica nafte OPEC još ne smanjuju kvote, a potražnja je pala.

Nafta najjeftinija u posljednje četiri godine

'Nedvojbene štete imaju veliki izvoznici energije koji zavise isključivo o tome. U prvom redu Rusija. Nadalje štetu imaju oni izvoznici energije koji svoje profite ulažu u nužni razvoj i opstanak gospodarstva poput Venezeuele i Irana', dodaje Dekanić.

S druge strane veliki potrošači poput Europske unije, Kine ali i SAD-a su zadovoljni. 'Vjerujemo da je pad cijena nafte, općenito, dobar za ekonomiju. Sigurno je dobar za obitelji srednje klase koje su osjetile krizu', kaže Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće.

Neki analitičari predviđaju da bi cijena nafte brzo mogla pasti na oko 40 dolara za barel.

'Ukoliko se te niske cijene zadrže ili ukoliko još padnu niže, svi programi razvoja obnovljivih energije padaju u vodu ili barem dolaze pod veliki, veliki upitnik', rekao je Dekanić.

Zato se čuju glasovi onih koji tvrde da je u pozadini velikog pada cijena nafte borba za zadržavanje tržišnog udjela kao i jačanje pritiska zapada na Rusiju koja je među najvećim gubitnicima pojeftinjenja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene