442316
442316
442316
442316
442316

Džihadisti napadaju i u vrijeme Ramazana - Evo i zašto

  • , 05.07.2016., 09:35
  • Autor:
  • komentara

Vrijeme je Ramazana, najsvetijeg i najduhovnijeg mjeseca u kalendaru muslimana, vrijeme pokore i umjerenosti, no bombaši samoubojice takozvane Islamske države šire teror i u taj najsvetiji period za muslimane tijekom godine.

 
 
 
 
Muslimanski vjernici u vrijeme ramazana (Foto: AFP)
Muslimanski vjernici u vrijeme ramazana (Foto: AFP)

U Saudijskoj Arabiji bombaš samoubojica aktivirao je bombu u pored jednog od najvećih svetišta u muslimanskom svijetu u medini. U napadu su ubijena četiri zaštitara, a još pet ih je ranjeno.

Zaštitari su zaustavili bombaša samoubojicu ispred Prorokove džamije, kad je on aktivirao eksploziv. Navedena je džamija i mjesto na kojem je pokopan prorok Muhamed.

Da stvar bude gora, još dva teroristička napada dogodila su se u Saudijskoj Arabiji u ponedjeljak. BBC prenosi da će krivnja za te napade najvjerojatnije i pripasti takozvanoj Islamskoj državi.

Svjedoci koji su se našli u džamiji u Medini, u vrijeme eksplozije, rekli su da su isprva mislili da je riječ o hicu iz topa, kojim se inače označava kraj posta. No eksplozija je bila puno snažnija.

"Zemlja se zatresla, vibracije su bile vrlo snažne. Zvučalo je kao da je zgrada implodirala", rekao je Qari Ziyaad Patel, 36-godišnjak iz Južne Afrike.

U vrijeme ramazana, džamije su posjećenije više nego što je to uobičajeno, no radikalni islamisti, poput džihadista, ramazan vide kao mjesec osvajanja i pljačke.

Oni te dane vide kao priliku za povećanje svojih napada na civilizaciju i nanošenje što više štete kao i uzimanje što više ljudskih života.

Saudijska Arabija je meta napada džihadista Islamske države već posljednje dvije godine.

U lipnju je iz ministarstva unutarnjih poslova priopćeno kako je u Sadijskoj Arabiji izvedeno 26 terorističkih napada.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se