Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijeme pokore i umjerenosti

Džihadisti napadaju i u vrijeme Ramazana - Evo i zašto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrijeme je Ramazana, najsvetijeg i najduhovnijeg mjeseca u kalendaru muslimana, vrijeme pokore i umjerenosti, no bombaši samoubojice takozvane Islamske države šire teror i u taj najsvetiji period za muslimane tijekom godine.

U Saudijskoj Arabiji bombaš samoubojica aktivirao je bombu u pored jednog od najvećih svetišta u muslimanskom svijetu u medini. U napadu su ubijena četiri zaštitara, a još pet ih je ranjeno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bombaški napad Racije širom Turske: Uhićeno 145 osoba osumnjičenih za povezanost s kurdskim militantima Šri Lanka (Foto: AFP) Kaos u Šri Lanki Nakon pucnjave u skrovištu terorista vojska u kući pronašla 15 tijela, među njima je šestero djece

Zaštitari su zaustavili bombaša samoubojicu ispred Prorokove džamije, kad je on aktivirao eksploziv. Navedena je džamija i mjesto na kojem je pokopan prorok Muhamed.

Da stvar bude gora, još dva teroristička napada dogodila su se u Saudijskoj Arabiji u ponedjeljak. BBC prenosi da će krivnja za te napade najvjerojatnije i pripasti takozvanoj Islamskoj državi.

Svjedoci koji su se našli u džamiji u Medini, u vrijeme eksplozije, rekli su da su isprva mislili da je riječ o hicu iz topa, kojim se inače označava kraj posta. No eksplozija je bila puno snažnija.

"Zemlja se zatresla, vibracije su bile vrlo snažne. Zvučalo je kao da je zgrada implodirala", rekao je Qari Ziyaad Patel, 36-godišnjak iz Južne Afrike.

U vrijeme ramazana, džamije su posjećenije više nego što je to uobičajeno, no radikalni islamisti, poput džihadista, ramazan vide kao mjesec osvajanja i pljačke.

Oni te dane vide kao priliku za povećanje svojih napada na civilizaciju i nanošenje što više štete kao i uzimanje što više ljudskih života.

Saudijska Arabija je meta napada džihadista Islamske države već posljednje dvije godine.

U lipnju je iz ministarstva unutarnjih poslova priopćeno kako je u Sadijskoj Arabiji izvedeno 26 terorističkih napada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene