Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'U svom umu on je ratnik, nije banalni John'

Kako zloglasni ubojice dobivaju nadimke?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Daily Mail prvi je medij koji je najvećem krvniku današnjice dao nadimak Jihani John. Uskoro su ga prihvatili svi mediji, a zadržao se i nakon otkrivanja identiteta britanskog militanta.

Pod pretpostavkom da je imao pristup internetu, britanski militant Islamske države Mohammed Emwazi još je prošlo ljeto mogao saznati koji su mu nadimak mediji dodijelili.

Pročitajte i ovo Skeniranje je pokazalo U-podmornicu na morskom dnu u blizini Skagena u Danskoj (Ilustracija: seawarmuseum.dk) 73 godine od potonuća Blizu Danske pronađena Hitlerova podmornica koja je krijumčarila naciste i njihovo blago u Južnu Ameriku Youtube screenshot Rusi već odgovorili Uznemirujuća snimka: Ruski pilot borio se do smrti s militantima i poručio im – "Ovo je za dečke!"

Dan nakon što je u kolovozu objavljena snimka ubojstva Jamesa Foleya maskirani ubojica dobio je različite nadimke - 'The Beatle', 'The Ali G Jihadi', 'John the Executioner' and 'Jailer John'.

Preživio je pakao: Tinejdžer koji je pobjegao od života unutar Islamske države

No, samo jedan se zadržao - Jihadi John. Pojavio se prvo u Daily Mailu, a onda i u drugim medijima. Vrlo brzo svi su mediji muškarca koji zatočenicima Islamske države odrubljuje glave počeli nazivati Jihadi John. I u danima nakon što je otkriveno njegovo pravo ime, nadimak se zadržao, čak i u medijima kao što je BBC.

Naravno, nadimci zloglasnih kriminalaca mali su problem u odnosu na njihove zločine. Mediji su uvijek u potrazi za privlačnim nazivom, ali Independent se pita koliko je jezik bitan i predstavlja li potencijalni dodatni poticaj rastu prijetnje.

Stvaranje mitologije

Pitaju se bili Scarface inspirao generacije gangstera da je bio poznat kao Alphonse Capone, sin talijanskog imigranta koji je prekinuo školovanje.

'Radi se o stvaranju mitologije, a ime je veliki dio toga', objašnjava Raffaello Pantucci, borac protiv terorizma.

Objasnio je i da se Emwazi nikad nije maskirao kako bi zaštitio identitet i da je sigurno očekivao da će u nekom trenutku biti prepoznat. Međutim, maskirao se, smatra Pantucci, kako bi stvorio mit o bezličnom mesaru, osvetoljubivoj ruci Islamske države. A nadimak ide na ruku stvaranju te figure.

FOTO Ovo je Jihadi John - najveći krvnik današnjice

Panutcci objašnjava i da, bez obzira koje je podrijetlo nadimka Jihadi John, karikatura ekstremista može potaknuti mitologiju koja, čini se, privlači regrute Islamske države.

Predavač kriminalistike na Sveučilištu Kent, Simon Cottee, smatra da obična imena smanjuju čudovišnost. Odgovorio je i na pitanje cijeni li Emwazi nadimak koji je dobio. 'U svom umu on je ratnik, nije banalni John', kaže.

Neki sami biraju nadimke, a drugi prihvate dodijeljene

Neki teroristi vole sami izabrati svoje nadimke, a drugi prigrliti one koji su im dodijeljeni.

Primjer za prvi slučaj je Younes Tsouli, Britanac koji je prije osam godina zatočen zbog poticanja na terorizam. Sam sebe je nazivao 'Terorist 0077.

Za drugi slučaj, dobar primjer je kriminalac Johnny Adair. Kada ga zbog pravnih razloga mediji nisu mogli imenovati dali su mu nadimak 'Mad Dog (ludi pas)'. Njemu se toliko svidio da je kasnije svoju bebu od milja zvao 'Mad Pup (štene)'.

A profesor Andrew Silke upozorava da opasnost takvih imena leži u tome da privlače ljude.

Objavljene fotografije na kojima se prvi puta vidi lice najvećeg krvnika današnjice

Bivši zaposlenik CIA-e Marc Sageman kaže da reduktivni opisi mogu biti i više nego laskavi. Smatra da nadimak zamagljuje složeniju osobu koja stoji iza njega, i u slučaju Jihadi Johna primjerice stvar iluziju da je takav oduvijek, da je rođen zao.

'Pogledajte naslove. Njegov ravnatelj rekao je da je bio marljiv učenik. To se ne uklapa u priču o Jihadi Johnu, pa je predstavljeno kao zagonetka. Ali to nije zagonetka. Mnogi ljudi koji su postali nasilni bili su marljivi kad su bili mladi jer su i oni ljudska bića. Jihadi John postao je netko koga moramo ubiti umjesto razumjeti. A ako ga pokušamo shvatiti možda ćemo moći nešto učiniti', kaže Sageman.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene