Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U tijeku akcija spašavanja

VIDEO Znanstvenici zarobljeni u debelom sloju leda, na najvjetrovitijem mjestu na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tijeku je velika akcija spašavanja istraživačkog broda koji je već nekoliko dana zarobljen u ledu kod Antarktika. Ruskom brodu Akademik Šokalskij na kojem je australska istraživačka ekspedicija u pomoć stižu tri ledolomca.

Ruski istraživački brod Akademik Šokalskij od početka tjedna zarobljen je u debelom sloju leda. Zaglavio je u vodama Antarktika oko 1.500 kilometara južno od australskog otoka Tasmanije. 'Ovo je područje zloglasno po snažnom vjetru. U Guinessovoj je knjizi rekorda kao najvjetrovitije mjesto na svijetu s prosječnom brzinom vjetra od 70 kilometara na sat', kazao je vođa ekspedicije Chris Turney.

Pročitajte i ovo Dostava humanitarne pomoći u Pojas Gaze iz zraka Neizvjesnost u Gazi VIDEO Španjolska nad Pojas Gaze ispustila 26 tona hrane pa upozorila: "Ovaj način nije efikasan" Ilustracija Pomoć Ukrajini Šef NATO-a upozorio: "Bila bi povijesna pogreška dopustiti Putinu da prevlada. To bi bilo opasno za sve nas"

U pomoć pristižu tri broda. Najbliži je kineski ledolomac Snježni zmaj. 'Baš smo na horizontu vidjeli kineski ledolomac Snježni zmaj. Pojavio se prije nekih sat vremena. Polako, ali sigurno napreduje. 15-ak je kilometara od broda. Trenutačno vlada osjećaj velikog olakšanja. Još nije tu, ali ga vidimo, što je znatno bolje od naših izgleda prije samo nekoliko sati', kazao je Turney.

Ledolomci žure pomoći brodu zarobljenom u ledu na Antarktici

Zbog debelog sloja leda kineski ledolomac napreduje veoma sporo. Do Akademika Šokalskog bi se trebao probiti tek kasno navečer. Strahuje se da bi i kineski brod mogao ostati blokiran. 'Loša je vijest da se led proteže 20 kilometara od mjesta gdje smo sada, mnogo dalje nego kada smo blokirani', objasnio je Turney.

Iako su bili prisiljeni Božić provesti na brodu okovanom ledom, 74 znanstvenika, turista i člana posade dobro su raspoloženi. Brod, kažu, nije u opasnosti, a zalihe hrane su dostatne.

Krenuli su putem kojim je prije 100 godina prošao istraživač Mawson kako bi utvrdili promjene tijekom prošlog stoljeća. Ni proteklih nekoliko dana nisu bili besposleni. Bušili su rupe u ledu i snimali podvodni svijet.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene