Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Mi nismo glupi"

Američki general odgovoran za nuklearni arsenal: "Rekao bih ne Trumpu ako zapovjedi nezakonito lansiranje nuklearnog oružja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki general John Hyten, zapovjednik Strateškog zapovjedništva američkih oružanih snaga (STRATCOM), rekao je u subotu da će se usprotiviti američkom predsjedniku Donaldu Trumpu ako on zapovijedi "nezakonito" lansiranje nuklearnog oružja.

CBS News je prenio da je general Hyten na sastanku Halifax foruma za međunarodnu sigurnost, organiziranog u kanadskoj pokrajini Nova Škotska, rekao da je jako puno razmišljao o tome što bi učinio kada bi dobio takvu zapovijed.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban"

"Mislim da neki ljudi misle da smo mi glupi", rekao je, odgovarajući na pitanje o takvoj mogućnosti.

"Mi nismo glupi. O tome puno razmišljamo. Kada imate tu odgovornost, kako da o tome ne razmišljate?"

Hyten, koji je odgovoran za nadzor nad američkim nuklearnim arsenalom, objasnio je proceduru koja bi slijedila nakon takve zapovijedi.

"Kao zapovjednik STRATCOM-a, dajem savjete predsjedniku, on će mi reći što treba učiniti", rekao je.

"A ako je to nezakonito, znate što će se dogoditi? Reći ću: 'Gospodine Predsjedniče, to je nezakonito.' I znate što će on učiniti? On će reći: 'Što bi bilo zakonito?' I pronaći ćemo opcije, skup mjera za odogovor na situaciju kakva god ona bila. I to tako funkcionira. Nije toliko komplicirano."

"Ako izvršite nezakonitu zapovijed, ići ćete u zatvor. Mogli biste završiti u zatvoru za cijeli život.", dodao je.

Pentagon još nije komentirao tu njegovu izjavu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene