Obavijesti Video Pretražite Navigacija

S.Koreja: Zapečačena nuklearka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UN-ovi inspektori ponovno su zapečatili opremu i aktivirali nadzorne kamere u sjevernokorejskom nuklearnom kompleksu nakon sporazuma o ponovnu pokretanju procesa razoružanja, rekli su diplomati bliski UN-ovoj agenciji za nadzor nuklearne tehnologije.

Sjeverna Koreja je ponovno pustila promatrače Međunarodne agencije za atomsku energiju u svoj nuklearni kompleks Yongbyon i obećala da će opet pokrenuti mjere za uklanjanje svojeg programa proizvodnje atomske bombe pošto se sporazumjela sa SAD-om o načinu verificiranja denuklearizacije.

Pročitajte i ovo Potresni prizori u Indoneziji (Foto: AFP) - 5 Hitan plan pomoći UN traži 50,5 milijuna dolara za hitnu pomoć Indoneziji Slika nije dostupna Prosvjeduje protiv UN-ovih sankcija Sto tisuća ljudi na ulicama Pjongjanga

Diplomat blizak operacijama IAEA-e rekao je da ta agencija ponovno pečati opremu u zatvorenu pogonu za obradu plutonija u Yongbyonu i ponovno uključuje nadzorne kamere. 

Promatrači su ponovno dobili pristup tom pogonu u središtu sjevernokorejskog programa proizvodnje atomske bombe te pogonu za proizvodnju nuklearnog goriva i reaktoru snage od pet megawatta.

Pyongyang je rastavljanje opreme zaustavio prije nekoliko tjedana kad se produbio spor s Washingtonom, ali je do tada oprema rastavljena do točke koja bi zahtijevala oko godinu dana da se vrati u prvotno stanje.

Sjeverna Koreja je prošlog četvrtka zabranila pristup Yongbyonu inspektorima IAEA-e jer ju je Washington odbio skinuti s crne liste zemalja koje podupiru terorizam zbog spora o razmjerima mjera verifikacije njezine denuklearizacije.

Dva dana poslije State Department je objavio da je skinuo Sjevernu Koreju s crne liste pošto je Pyongyang pristao na verifikacijske mjere.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene