Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika zarada

Zapadni farmaceuti testirali lijekove na pacijentima u DDR-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapadne farmaceutske tvrtke testirale su 80-ih su godina lijekove na pacijentima, koji često o tome nisu bili obaviješteni, u bolnicama tadašnje Demokratske Republike Njemačke, piše u petak dnevni list pozivajući se na arhivske dokumente.

"Posjedujemo dokumente o ugovorima što su ih zapadne farmaceutske tvrtke sklapale s ustanovama DDR-a o testiranju lijekova", rekla je zaposlenica Njemačkog nacionalnog arhiva čime je djelomice potvrdila pisanje lista Tagesspiegel.

Više od pedeset zapadnih proizvođača sklopilo je ugovore s ministarstvom zdravstva tadašnje istočne Njemačke o 165 testiranja lijekova između 1983. i 1989.
Testiranja su mogla donijeti zaradu od 860.000 njemačkih maraka, koje su bile vrlo cijenjena deviza u tadašnjoj komunističkoj istočnoj Njemačkoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pismo liječnicima HALMED poslao važno upozorenje: "Moguć je razvoj neurorazvojnih poremećaja" Cjepivo, ilustracija I Trump ga koristio EMA započela procjenu: Može li koktel antitijela potpuno preokrenuti borbu protiv koronavirusa?

>>Mladi Amerikanci ni ne znaju da su zaraženi HIV-om

Lijekove su testirale grupe kao što su Bayer, Schering, Hoechst (danas spojen s tvrtkom Sanofi), Boehringer Ingelheim ili Goedecke (danas Pfizer).

Ponekad pacijenti nisu bili obaviješteni o testiranju, piše list i navodi sedam konkretnih slučajeva. Njemačka regionalna televizija MDR, koja je također istraživala to pitanje, navodi slučaj 60-godišnjeg pacijenta Gerharda Lehrera koji se liječio na intenzivnoj skrbi u bolnici u Dresdenu 1989.

Lehrer je primio "specijalne" lijekove, kojih tada nije bilo na tržištu, ali se tada njegovo stanje pogoršalo.
Njegova supruga sačuvala je nekoliko tableta i naknadnim ispitivanjima pokazalo se da je primao placebo za studiju koju je naručila tvrtka Hoechst.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene