Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za još šest mjeseci

NEUGODNO IZNENAĐENJE ZA PUTINA Zapad produljio sankcije Rusiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapadni čelnici koji su se sastali na rubu prošlotjednog summita skupine G20 u Turskoj dogovorili su se da će produljiti sankcije Rusiji do srpnja sljedeće godine zbog njezina djelovanja u Ukrajini, rekao je europski diplomatski čelnik za Reuters.

Odluka je donesena usprkos sve glasnijim pozivima na čvršću suradnju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u borbi s pripadnicima skupine Islamske države (IS) nakon napada u Parizu 13. studenog u kojima je poginulo 130 ljudi.

Pročitajte i ovo Požar na Krimu Rat u Europi VIDEO/FOTO Apokaliptične scene na Krimu: Plameni jezici i stup gustog dima iznad luke i grada nakon napada dronom Slika nije dostupna Ukrajinska kriza Užarena telefonska linija: Svi zabrinuti!

Američki predsjednik Barack Obama, njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer David Cameron, talijanski Matteo Renzi i francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius koji je na summitu zastupao francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, sastali su se nakratko uoči završetka skupa G20 u Antalyji.

Diplomat je rekao da su čelnici zaključili kako je važno nastaviti pritisak na Rusiju uoči izbora planiranih u istočnoj Ukrajini.

Zapanjujuće snimke: Rusi iz lovaca snimili nešto što nemaju ni holivudski filmovi

"Izbori u Ukrajini su velik izazov. Ono što želimo dobit ćemo samo ako igramo na kartu sankcija. Financijske sankcije moraju se nastaviti do bolnog završetka", rekao je diplomat koji je htio ostati anoniman budući da je dogovor bio tajan.

Krim: Izvanredno stanje zbog nestanka struje iz Ukrajine

Vlasti republike Krima objavile su u noći na nedjelju da su uvele izvanredno stanje nakon potpunog prekida opskrbe električnom energijom iz Ukrajine, koji je prouzročen, navode ukrajinski izvori, sabotažom visokonaponskih vodova.

Ukrajinski izvori nisu naveli tko bi mogao biti odgovoran za tu sabotažu. "22. studenog u 00.25 sati (22.25 sati po srednjoeuropskom vremenu) dogodio se prekid opskrbe električnom energijom koja na Krim dolazi iz Ukrajine", navodi se u priopćenju krimske podružnice ruskog ministarstva za izvanredna stanja.

"Odlukom uprave republike Krima na poluotoku je uvedeno izvanredno stanje", objavilo je ministarstvo.

Poluotok Krim, prije autonomna rusofonska republika u sastavu Ukrajine, pripojena je Ruskoj Federaciji u ožujku 2014., nakon referenduma organiziranog na Krimu nakon svrgavanja u Kijevu proruskog predsjednika Viktora Janukoviča. Zapad smatra referendum nezakonitim i ne priznaje aneksiju.

Nakon nestanka struje iz Ukrajine, "generatori republike Krima su pušteni u pogon. U 1.20 sati djelomično su priključeni gradovi Simferopolj, Jalta i Saki", objavilo je ministarstvo za izvanredna stanja.

Kako navodi ruska agencija Tass, Krim se opskrbljuje strujom iz Ukrajine preko četiriju visokonaponskih vodova. Dva voda su sabotirana u noći na petak, izvijestila je ukrajinska novinska agencija UNIAN.

Ruska agencija RIA Novosti navodi da se sabotaža dogodila u okolici Hersona, na sjeveru Krima, na ukrajinskom teritoriju. Čini se da su i druga dva voda izbačena iz pogona nakon eksplozije u noći na nedjelju. Ne zna se tko je odgovoran za tu sabotažu.

Prvi potpredsjednik vlade republike Krima, Mihail Šeremet, kako prenosi TASS, rekao je da taj poluotok može pokriti tek polovinu potreba za električnom energijom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene