Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putovanje života

'Bolje da sam umro jednom nego da ovako umirem tisuću puta u jednom danu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći priljev imigranata posljednjih tjedana bilježi takozvana Zapadno-balkanska ruta.

Od početka godine, preko Zapadno-balkanske rute u Europsku uniju ušle su 102.000 ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izbjeglička kriza Ministri EU traže izvanredan sastanak o izbjegličkoj krizi, u Grčkoj ubijen 17-godišnji migrant Slika nije dostupna Pakleni bijeg Potresni prizori s granica - Djevojčica u agoniji nakon što joj je kosa zapela za bodljikavu žicu

Na srbijansko-mađarskoj granici policija je evidentirala rekordan broj imigranata u jednom danu - njih 3500. Obično, granicu na dan prelazi oko 2.000 imigranata. Nakon što se provuku ispod žice, brojne zaustavi policija i na taj način onemogući im put dalje.

'Previše hodamo, ja hodam od jučer, od 18 sati, sve dosad. To je previše, cijelo vrijeme hodamo', kaže Mohammed Al- Naksha, izbjeglica iz Sirije u Mađarskoj.

Po prelasku granice, mađarski policajci, kojih je više od 1.000, izbjeglice smještaju u prihvatne centre. Hrana i osnovne namirnice, neprestano pristižu.

'Stanje u Siriji je toliko loše da su ljudi tamo spremni na sve kako bi pobjegli. Koriste bilo koji način da napuste tu zemlju. Oni će trpjeti bilo što, samo da dođu do europskog tla', rekao je Omar Shadi, izbjeglica iz Sirije u Srbiji.

'Mađarski zid otežava patnju migranata, a koristi krijumčarima'

Osim do prihvatnih centara, umorni i bez hrane, mnogi su uspjeli doći i do mađarskog glavnog grada. 'Volio bih da nisam napustio svoju zemlju, jer bolje da sam umro jednom, nego da umirem 1.000 puta na ovom dugom putu', kaže Ahmad Rahimi, izbjeglica iz Afganistana.

Imigranti za bijeg biraju najpopularniju takozvanu zapadno-balkansku rutu. Nakon što dođu u Tursku izbjeglice, kreću dalje put Grčke. Iz Grčke, iduće njihove zemlje su Makedonija, Srbija, Mađarska - nakon kojih kreću u zemlje zapadne Europe i to najčešće Njemačku, Francusku i Švedsku.

Ovu rutu imigranti biraju iz dva razloga - najjeftinija je i još uvijek najsigurnija. Mnogi od njih često su na meti krijumčara.

'Cijena ovisi o tome kamo želite ići. Primjerice ako vam je krajnje odredište Budimpešta, za to ćete dati između 600 i 700 eura, ali ako želite ići dalje, cijene prelaze i 1000 eura', kaže Hassan Al Ali, izbjeglica iz Sirije u Srbiji.

Prema podacima agencije koja nadgleda vanjske granice Shengena, balkanskom je rutom ušlo 102.000 ljudi. Za usporedbu u cijeloj prošloj godini, rutom je došlo 8.000 ljudi.

U zemljama kroz koje prolaze imigranti, nezadovoljstvo je sve veće. Lokalne vlasti vojvođanske Kanjiže upozoravaju na strah mještana, ali i na uništavanje javnih površina, oskvrnjivanje groblja i kapela.

Vojvođanska pučka pravobraniteljica takve je poruke ocijenila ksenofobičnima. I Mađari imaju sve manje strpljenja. Vlada je predala nacrt zakona, kojim predviđa tri godine zatvora za ilegalni prelazak njezine granice.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene