Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zaoštrava se diplomatski rat Rusije i Britanije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spor između Rusije i Velike Britanije, izbio nakon ubojstva Aleksandra Litvinenka, danas se rasplamsao u, kako ga ruski tisak naziva, "diplomatski rat", a Rusija je najavila da će kasnije tijekom dana objaviti svoje službeno stajalište. EU je, naravno, na strani Britanije.

Europsku uniju (EU) zabrinjava mogući razvoj događaja nekon izbacivanja ruskih diplomata iz Velike Britanije i ona se solidarizira s Londonom, rekao je portugalski ministar vanjskih poslova Lusi Amado, čija zemalja predsjeda Unijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Moskva: Lugovoj jedan od osumnjičenika u 'slučaju Litvinenko' Slika nije dostupna Rice: Moskva bi trebala udovoljiti britanskom zahtjevu za izručenje

"Radi se o bilateralnom problemu, ali EU je zabrinuta zbog događaja u toj aferi i mi u predsjedništvu pratit ćemo zbivanja" oko tog pitanja, rekao je Amado novinarima u Bruxellesu.

"Krajem listopada EU će održati summit s Rusijom i ocijeniti razvoj situacije", dodao je.

Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova objavio je jutros samo da će službeno stajalište Moskve biti objavljeno u 13.30 GMT ne iznoseći druge pojedinosti.

Spor, kojeg moskovski dnevnik "Komersant" karakterizira kao "diplomatski rat neviđenog intenziteta" počeo se rasplamsavati kad je Moskva odbila izručiti Velikoj Britaniji Andreja Lugovoja, glavnog osumnjičenika za ubojstvo bivšeg časnika KGB-a i britanskog državljanina Aleksandra Litvinenka.

Litvinenko je u studenom prošle godine umro u londonskoj bolnici od posljedica trovanja radioaktivnim polonijem-210, a neposredno prije izbijanja simptoma sastao se s Lugovojem.

Kao odgovor na odbijanje Moskve da izruči Lugovoja, britanski ministar vanjskih poslova David Miliband jučer je objavio da je Velika Britanija protjerala četvoro ruskih diplomata i najavio je blokadu daljnjih pregovora Europske unije s Rusijom o olakšicama u viznom režimu.

Ruski tisak optužuje London za dvostruke standarde jer, kako se navodi, kažnjava Moskvu zbog toga što je, u skladu s ustavnom zabranom, odbila zahtjev za izručenje Andreja Lugovoja, dok istovremeno London ignorira brojne ruske zahtjeve za izručenje.

"Rosijskaja gazeta" je podsjetila da je Moskva u proteklih šest godina uputila Britaniji 21 zahtjev za izručenje, ali da dosad nijedan osumnjičeni nije izručen.

"Među osumnjičenima su gospodarski kriminalci, ubojice, teroristi, trgovci drogom i osobe umiješane u velike pronevjere. Šest osoba čije se izručenje traži dobile su politički azil u Velikoj Britaniji", navedeno je u članku.

Agencija Reuters podsjeća da na dva istaknuta ruska emigranta u Londonu, tajkuna Borisa Berezovskog i čečenskog zapovjednika Ahmeda Zakajeva.

Na britansku odluku o protjerivanju ruskih diplomata, Moskva je jučer oštro reagirala nazvavši to "provokacijom", i najavila odmazdu.

U Rusiji se očekuje da bi, u skladu s dosadašnjom praksom, Moskva mogla poduzeti odgovarajuće recipročne mjere i protjerati britanske diplomate.

"Nezavismaja gazeta" objavila je izjavu ruskog veleposlanika u Londonu Jurija Fedotova da su britanske tvrtke prošle godine u Rusiji investirale 3,3 milijarde dolara. "Izgleda da i Britanija i Rusija mogu mnogo toga izgubiti", ocijenila je "Gazeta". 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene