Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potencijalni sukob interesa

Evo koliko naši europarlamentarci zarađuju od aktivnosti izvan EP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina Transparency International prikupila je podatke i postavila ih na web stranicu.

Skupina Transparency International pokrenula je web stranicu na kojoj je moguće provjeriti koliko zastupnici u Europskom parlamentu, pa tako i hrvatski, zarađuju od aktivnosti izvan EP-a, piše BBC.

Pročitajte i ovo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće ZET auobusi Novo povećanje Radnicima u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rastu plaće, a mijenjat će se i koeficijetni za vozače

Prikupili su informacije dostupne od strane parlamenta i postavili ih na web stranicu koja je vrlo jednostavna za korištenje odnosno 'user friendly'. 12 europarlamentaraca mjesečno zarađuje više od 10 tisuća eura iznad njihovih ionako velikodušnih plaća i naknada.

Među onima koji zarađuju najviše su Guy Verhofstadt, Michele Alliot-Marie i Rachida Dati. No, o kolikim god iznosima se radilo, bitno je naglasiti da ne postoji zakon protiv dodatne zarade.

Slovensku kandidatkinju odbio EP: Je li na to utjecalo pitanje Dubravke Šuice?

I u Transparency Internationalu naglašavaju da ne zauzimaju stav o tome smije li se europarlamentarcima dopustiti obavljane drugih poslova dok su u parlamentu, ali zabrinuti su zbog očitih potencijalnih sukoba interesa.

Od 11 Hrvata šest ima dodatne prihode

U Europskom parlamentu je 11 zastupnika iz Hrvatske. Od 11 hrvatskih europarlamentaraca njih šest ima dodatne prihode uz plaće, najčešće od dionica i stručnih predavanja. 

Od Hrvatskih zastupnika najviše - između tisuću i 7.495 eura - mimo redovite plaće zaradi Davor Škrlec, slijedi ga Dubravka Šuica sa zaradom do 2.191 euro, te Davor Ivo Stier koji dodatno zarađuje do 1.499 eura. Ivana Maletić sa strane zaradi i do tisuću eura, dok Ivan Jakovčić i Andrej Plenković dodatno zarade do 500 eura. Pet hrvatskih zastupnika među kojima su Biljana Borzan, Tonino Picula, Jozo Radoš, Ruža Tomašić i Marijana Petir - nemaju dodatne prihode.

Podatke Transparency Internationala koji su objavljeni za svakog od 750 eurozastupnika možete provjeriti OVDJE.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene