Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Star 100 milijuna godina

Zamrznuti u vremenu: Savršeno očuvan fosil posljednjeg napada pauka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nevjerojatno očuvan 100 milijuna godina star fosil posljednjeg napada pauka koji želi pojesti insekta otkrili su američki znanstvenici.

Pauk i njegov plijen ostali su zarobljeni i savršeno očuvani u komadu jantara, a da se radi o doista nevjerojatnom otkriću, govori i činjenica da znanstvenici dosad nisu uspjeli pronaći sličan prizor očuvan u obliku fosila.

Pročitajte i ovo Osa imao tešku reakciju Liječnik iz Zagorja umro nakon mjesec dana kome: Ubola ga osa Ilustracija Opasnost s morskog dna VIDEO Uhvatio najotrovniju ribu Jadrana: Javlja se jaka bol, moguć je i gubitak svijesti...

>> FOTO: Pronađen fosil najstarije ženke pauka na Zemlji

Fosil potječe iz ranog doba krede, odnosno iz perioda između 97 i 110 milijuna godina od današnjeg vremena, prenosi Wired. Fosil je pronađen u dolini Hukawng u Mianmaru. Pauk u fosilu pripada vrsti Geratonephila burmanica, a insekt je vrsta ose Cascoscelio incassus. Obje vrste su u međuvremenu izumrle, ali fosil je uhvatio obrazac ponašanja obaju vrsta koji se ne razlikuje uvelike od onog današnjih insekata.

Osa iz tog fosila poznata je i kao nametnik koji živi od paukovih jajašaca pa se u ovom vječnom prikazu, gledano s jedne strane, odigrava i poetska pravda, a s druge osinja najgora noćna mora. U trenutku kad je pauk napao, drvena smola prelila je njega i žrtvu te zamrznula prizor za sva vremena, pojasnio je George Poinar Jr., entomolog sa Sveučilišta Oregon.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene