Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Carl Bildt tvrdi

Zahtjev Srbije za statusom kandidata za EU već u proljeće u EK

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt izjavio je u razgovoru za beogradske 'Večernje novosti' da bi zahtjev Srbije za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj Uniji mogao iz Vijeća EU biti proslijeđen Europskoj komisiji na izradu mišljenja već na proljeće, i prije odmrzavanja ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Aplikaciju za stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU Srbija je podnijela 22. prosinca 2009. godine tijekom švedskog predsjedavanja Uniji. Upitan je li zadovoljan time što je učinjeno vezano za zapadni Balkan tijekom švedskog predsjedavanja Uniji u drugoj polovici 2009., Bildt je ocijenio da ta regija sada napreduje brže no što je to ranije bio slučaj ali da postoji još otvorenih pitanja koja su se mogla i očekivati te dodao da je situacija sada bolja nego prije šest mjeseci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak reforme pravosuđa Josipović i Vandoren o preostalim zadaćama do ulaska u EU Slika nije dostupna EK upozorava Facebook 'zna' sve podatke o djeci

>> EU: Srbija surađuje, odmrznut Privremeni sporazum

Osvrnuvši se na situaciju u Bosni i Hercegovini šef švedske diplomacije kazao je kako od bosanskih čelnika očekuje da sami donesu odluke nužne za promjenu ustava i da zemlju učine spremnom za podnošenje aplikacije, kao i da učine ono što je potrebno da bi se zatvorio ured visokog predstavnika. 'A da li u stanju to učiniti prije izbora, to već ne znam. Rizik koji vidim je taj da, u situaciji kada Hrvatska i Srbija idu naprijed, Bosna zaostane. Ali, na bosanskim je čelnicima to ispraviti', upozorio je Bildt. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene