Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OŠTRA KRITIKA

ZADNJE OBAMINO OBRAĆANJE "Svijet je ujedinjen pred strahotom divljačkog napada na Alep"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Čitave četvrti su pretvorene u prah i pepeo. I dalje imamo dojave o pogubljenju civila. Ima svakojakih kršenja međunarodnog prava", upozorio je Obama.

Američki predsjednik Barack Obama istaknuo je u petak da je čitav svijet "ujedinjen pred strahotom divljačkog napada" vojske predsjednika Bašara al-Asada na sirijski grad Alep uz rusku potporu.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin "Neće proći nekažnjeno" Snažan udarac iz Moskve: 500 ljudi završilo je na ovom popisu, među njima i bivši predsjednik Joe Biden BRUJANJE AMERIČKIH MEDIJA VIDEO Biden opet šokirao sve prisutne: Zabunom rekao da mu je sin poginuo u ratu u Iraku

"Dok razgovaramo, svijet je ujedinjen pred strahotom divljačkog napada sirijskog režima te njegova ruskog i iranskog saveznika na Alep", rekao je Obama na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući prije odlaska na Havaje, gdje će provesti Božić i Novu godinu.

"Njihove su ruke umrljane tom krvlju i tim zločinima", istaknuo je američki predsjednik koji će 20. siječnja predati dužnost republikancu Donaldu Trumpu.

"Čitave četvrti su pretvorene u prah i pepeo. I dalje imamo dojave o pogubljenju civila. Ima svakojakih kršenja međunarodnog prava", upozorio je Obama. "Odgovornost za to divljaštvo je samo na Asadovu režimu i na njegovim saveznicima, Rusiji i Iranu". Predsjednik "Asad ne može zadobiti legitimnost pokoljima", rekao je još Obama.

Zatražio je raspoređivanje "nepristranih promatrača" u tome gradu opustošenom u dugotrajnim i žestokim borbama pobunjenika i snagama sirijskog režima kako bi se pratili napori na izvlačenju civila koji su još zarobljeni u Alepu.

U istočnom Alepu, pobunjeničkom dijelu grada, ostalo je oko 40.000 civila i između 1500 i 5000 boraca i njihovih obitelji, rekao je UN-ov povjerenik za Siriju Staffan de Mistura.

Sirijski režim je u petak obustavio izvlačenje civila i pobunjenika iz Alepa. Operacija započeta u četvrtak treba trajati nekoliko dana i, kada se završi, omogućiti režimu da proglasi potpuno oslobođenje drugog po veličini sirijskog grada i tako zabilježi najveću pobjedu u krvavom ratu koji traje od 2011. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene