Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rijetke snimke

Snimljena je mračna strana 'stupova stvaranja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska svemirska agencija ESA objavila je fotografije koje bacaju novo svjetlo na misteriozne 'Stupovi stvaranja' - formacija međuzvjezdanog plina i prašine u maglici Orao u kojoj su rođene zvijezde.

Nove snimke teleskopa Hubble pokazuju mračnu stranu 'Stupova stvaranja'. ESA sugerira da bi se u skladu s novim otkrićima tri stupa trebala zvati 'stupovi uništenja', jer se postepeno uništavaju, piše Mirror.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Snimila ESA Zastrašujuća snimka splitskog požara iz svemira Slika nije dostupna Držimo "fige" Povijesno slijetanje prve europske letjelice na površinu Marsa!

Prve fotografije stupova objavljene su 1995., a ESA je odlučila obilježiti 20. godišnjicu na način da objavljuju fotografije s još više detalja. Koristeći teleskop Hubble, europski promatrači zvijezda snimili su fotografije zadivljujućih detalja bez presedana. Sablasno plava izmaglica oko stupova zapravo je ugrijani materijal u procesu isparavanja. I pokazuje kako će u nekom trenutku stupovi biti potpuno uništeni.

Ovako izgleda 'svjetlo duhova'!

Prašina i plin unutar stupova izloženi su intenzivnoj radijaciji iz mladih zvijezda koje se formiraju unutar njih i drugih masivnih zvijezda u blizini.

Predznak ove budućnosti može se vidjeti na lijevoj strani novih fotografija - kako masivan dio odlazi sa strukture.

Stupovi stvaranja nalaze se u maglici Orao, udaljenoj 7.000 svjetlosnih godina od Zemlje. Plinovi i prašina u procesu su formiranja novih zvijezda dok ih istovremeno svjetlost s obližnjih novoformiranih zvijezda erodira. Prva fotografija stupova snimljena je 1. travnja 1995., a portal Space.com uvrstio ju je u top deset fotografija snimljenih Hubbleom.

Astronomi zaslužni za fotografiju su Jeff Hester i Paul Scowen, sa Sveučilišta u Arizoni. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene