Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugroženi životi

Izdano upozorenje za jednu saveznu državu u SAD-u: "Ne zadržavajte se!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni odjel redovito savjetuje Amerikance da izbjegavaju odlazak u zemlje poput Venezuele, Haitija ili Filipina koje se smatraju previše nasilnima ili politički nestabilnima za posjetu. Ipak, na popisu se pojavila i država koja im je u susjedstvu.

Američka organizacija za ljudska prava NAACP upozorila je sve ljude da se opasnost ne krije samo preko granice, već i u unutar SAD-a. Rasizam je u Missouriju toliko porastao u zadnje vrijeme da je organizacija izdala upute upozoravajući posebno Afro-Amerikance kako bi im životi mogli biti ugroženi ako posjete tu državu.

Pročitajte i ovo Iran je dronovima prvi put u povijesti sa svojeg teritorija napao Izrael Tenzije na vrhuncu Objavljeni detalji o američkoj akciji: Izrael pripremio odgovor na napad Irana - ''Bliski istok je na rubu'' Joe Biden Ne žele eskalaciju Američki predsjednik Joe Biden jasno poručio: "Nećemo sudjelovati ni u kakvoj izraelskoj protuofenzivi na Iran"

Ovo je prvo državno upozorenje za jednu saveznu državu koje je organizacija NAACP izdala u zadnjih 108 godina svog postojanja.

"Pojedincima koji putuju u ovu državu savjetuje se da putuju s ekstremnim OPREZOM. Svi zločini koji su nastali povodom rase, boje kože i spola imaju dugu povijest u državi Missouri,“ piše u upozorenju organizacije.

"Ovo upozorenje znači da svaki pojedinac treba posvetiti posebnu pažnju dok se nalazi ili prolazi državom Missouri, a posebno ako misli provesti duže vrijeme u državi".

Organizacija ističe da je država Missouri bila središte zloglasnog slučaja 'Dred Scott', u kojem je Vrhovni sud SAD-a 1857. godine odlučio da ljudi afričkog podrijetla nisu građani i nemaju pravo biti tužitelji u saveznom sudu. To bi moglo objasniti zašto se NAACP posebno poziva i na nedavne zakone koji stupaju na snagu 28. kolovoza, a koji otežavaju istraživanje poslodavaca zbog diskriminacije.

Osim toga, upozoravajući pozivi američke agencije za ljudska prava uslijedili su i zbog nedavnog izvješća državnog odvjetnika koji prikazuje poražavajuću statistiku kako se crnce vozače znatno češće zaustavlja od bijelaca. Još gora situacija polazi od te činjenice  da interakcije s policijom nerijetko imaju i fatalne posljedice za osobe afro-američkog podrijetla, prenosi Good.

Istodobno, važno je napomenuti da se takvi incidenti događaju manjinama na razini čitave Amerike, obale do obale. Od predsjedničkih izbora prošle jeseni, zločini iz mržnje su porasli za 20 posto, kao i broj ultra-desničarskih skupina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene