Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandalozna odluka

Zabranili nošenje minica jer privlači pažnju silovatelja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U maloj afričkoj državi Svazi odlučili su primjenjivati zakon iz 1889. prema kojemu je 'nemoralno odijevanje' kažnjivo. Konkretno, na udaru su žene u minicama, koje takvim odijevanjem navodno 'privlače pažnju silovatelja'.

Žene u afričkoj državi Svaziju mogle bi biti privedene i uhićene budu li nosile mini suknje ili topove koji tuđim pogledima izlažu dio trbuha i pupak, izjavila je glasnogovornica policije Wendy Hleta, a prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Prometni policajci lažno izdavali kazne za prekršaje Podignuta prijava Kakva akcija! Dvojica policajaca vozačici USKOK-ova auta pokušali naplatiti nepostojeći prekršaj Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

Hleta je kazala kako je policija odlučila primijeniti zakon iz 1889. kojim se zabranjuje "nemoralno" odijevanje te da će prekršiteljice zakona biti privedene ako policija primi dojavu. Također je rekla da su žene u toj iznimno konzervativnoj zemlji izloženije silovateljima kada nose minice.

>> Za nošenje minice kazna 500 eura!

Prošli je mjesec u drugome po veličini gradu Manziniju policija prekinula prosvjed žena u mini suknjama koje su demonstrirale protiv velikog broja silovanja zabilježenog u toj afričkoj kraljevini. No, zakon iz kolonijalnog razdoblja ne odnosi se na tradicionalne nošnje što ih žene nose tijekom tradicionalne ceremonije na kojoj kralj bira novu ženu.

Vlada je 2000. uvela zakon kojim se propisuje da djevojčice u dobi od 10 i više godina moraju nositi suknje do koljena kako bi se smanjio promiskuitet u zemlji u kojoj je stopa oboljelih od AIDS-a jedna od najviših na svijetu. Ponovnim uvođenjem zakona vlasti nastoje obuzdati širenje te neizlječive bolesti.

Djevojke ili žene koje budu uhićene zbog "širenja nemorala" morat će platiti novčanu kaznu u iznosu od 10 USD ili će, ako ne plate novčanu kaznu, u zatvoru morati provesti i do šest mjeseci.

"Žene moraju biti iznimno oprezne kada nose odjeću koja puno otkriva. Silovanje je u ovakvim slučajevima puno lakše počiniti, jer žene privlače pozornost na sebe, a i jednostavnije je s njih strgnuti takvu odjeću", objasnila je glasnogovornica policije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene