Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Švdska ministrica za europske poslove

'Zabrana gay parade u Beogradu je diskriminacija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija neće prihvatiti nejednakost i homofobiju, poručila je u subotu u Beogradu švedska ministica za europske poslove Birgitta Ohlsson, obraćajući se učesnicima 'Parade među četiri zida', održane umjesto Parade ponosa koju je u četvrtak zabranio MUP Srbije.

“Pride je zabranjen u jednom europskom gradu i to predstavlja diskriminaciju. To nije Europa u kojoj ja želim živjeti”, rekla je Ohlsson i pozvala sve političare da se suprotstave netoleranciji.

Ohlsson, koja je ranije najavila da će doći u Beograd i osobno nazočiti mimohodu LGBT osoba, razočarana je zabranom gay parade i istaknula da svi građani moraju imati pravo ustati i ponosno i slobodno reći tko su i što su, objavili su beogradski mediji.

“Pristaša sam proširenja EU, ali to podrazumjeva i određene obveze kada su u pitanju ljudska i manjinska prava, sloboda okupljanja i govora. Obveza vlade u Srbiji je da ispuni svoje dužnosti kada su u pitanju ljudska prava”, istaknula je švedska ministrica za europske poslove.

Pročitajte i ovo Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž"

>> Zabranjen Gay pride u Beogradu

Nizozemska zastupnica u Europskog parlamentu Marije Cornelissen zabranu gay parade nazvala je “velikim razočaranjem” i ocijenila kako srbijanska vlada time “nije uspjela položiti prvi test” jer je “dopustila da pobijede huligani”.

U Beogradu je u subotu, pod zaštitom jakih policijskih snaga i bez incidenata, održana “Parada između četiri zida”, nakon što je prije tri dana MUP Srbije zabranio mimohod pripadnicima LGBT populacije na beogradskim ulicama.

U prepunoj dvorani Medija centra skupu su nazočili i šef Delegacije Europske unije u Srbiji Vincent Degert i švedska ministrica za europske poslove Birgitta Ohlsson, koja je ranije najavila da dolazi u Beograd kako bi nazočila Paradi ponosa. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene