Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Zemlje koje se protive izbjegličkim kvotama

POČINJE PRITISAK? 'Smatram da je pravedno da primaju i manje financijskih sredstava'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere u utorak je, nakon neuspjelog sastanka o raspodjeli izbjeglica po zemljama članicama Europske unije, spomenuo mogućnost da bi članice koje odbijaju prihvatiti obvezne kvote izbjeglica, mogle dobiti manje novca iz strukturnih fondova EU.

"Moramo govoriti o načinima pritiska", rekao je za njemački ZDF de Maiziere.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I Italija na oprezu OZBILJNO SHVATIO DOBIVENE INFORMACIJE 'Hrvatska bi migrante mogla slati preko Istre u Italiju' Slika nije dostupna 'Žilet' opasnost PUSIĆ UPOZORILA EUROPSKU KOMISIJU 'Žilet žica' krši europske propise

Zemlje koje odbijaju raspodjelu u skladu s kvotama "često su zemlje koje primaju puno europskih strukturalnih fondova", rekao je te izrazio žaljenje zbog "izostanka solidarnosti".

"Smatram da je pravedno... da primaju i manje financijskih sredstava" od Europe, rekao je de Maiziere i dodao da odobrava sličan prijedlog što ga je iznio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

U ponedjeljak navečer, ministri unutarnjih poslova 28 zemalja članica EU-a na hitnome sastanku u Bruxellesu nisu se uspjeli dogovoriti o obveznim kvotama za raspodjelu 120.000 izbjeglica.

MAĐARI UHITILI 15 MIGRANATA Presjekli su ogradu i ilegalno ušli u zemlju

Protiv kvota bile su zemlje Višegradske skupine - Slovačka, Češka, Poljska i Mađarska te Rumunjska, Latvija i Velika Britanija.

Nakon sastanka objavljeno je da postoji načelna suglasnost o raspodjeli 120.000 migranata te će se o provedbi te suglasnosti razgovarati na sastanku ministara unutarnjih poslova 8. listopada u Luxembourgu.

Ministri su pak ranije u ponedjeljak na istome sastanku u Bruxellesu odlučili raspodjeliti 40.000 izbjeglica koji će u sljedeće dvije godine biti preseljeni iz Italije i Grčke.

Riječ je o privremenom i izvanrednom mehanizmu kako bi se pomoglo Grčkoj i Italiji, zemljama u koje prvo ulaze izbjeglice s Bliskog istoka. Odluka se odnosi na ljude koji po međunarodnom pravu imaju pravo na zaštitu i koji su stigli ili koji će stići na teritorij EU-a u razdoblju od 15. kolovoza 2015. do 16. rujna 2017. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene