Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njemački biskup tvrdi

'Za pedofiliju u Crkvi odgovorna i seks revolucija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački biskup Walter Mixa smatra kako je seksualno zlostavljanje djece od katoličkih svećenika, između ostalog, i posljedica seksualne revolucije i sve otvorenijeg odnosa društva prema spolnosti, prenio je dnevnik 'Augsburger Allgemeine' u utorak.

'Takozvana seksualna revolucija tijekom koje su progresivni kritičari morala tražili legaliziranje seksualnih kontakata između odraslih i maloljetnika, sigurno nije nedužna po tom pitanju', rekao je augsburški biskup Mixa za 'Augsburger Allgemeine' komentirajući najnoviji skandal zbog dugogodišnjeg seksualnog zlostavljanja maloljetnika na isusovačkim internatima u Njemačkoj. On je istodobno seksualna zlostavljanja koja su počinili svećenici nazvao 'iznimno odvratnim zločinima'. 'Kao dušobrižniku posebice mi je teško kada vidim da svećenici čine takve zločine', rekao je Mixa. Trenutačnu diskusiju o tome u kojoj mjeri celibat utječe na pojavu pedofilije među svećenstvom okarakterizirao je kao neutemljenu.

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Ilustracija Još jedna žrtva Mučna ispovijest muškarca kojeg je zlostavljao svećenik: "Svakog dana kročiš iz strave u stravu. To me ubilo"

'Nema znanstvenog dokaza koji bi ukazao na to da postoji veza između celibata i pedofilije', zaključio je Mixa. U međuvremenu se broj prijavljenih slučajeva seksualnog zlostavljanja djece na isusovačkim internatima proteklih desetljeća popeo na više od 100. Stranka Zeleni zatražila je od pape Benedikta XVI. da se aktivno uključi u rasvjetljavanje ovog skandala. Isusovački red u Berlinu je pozvao je na zajedničku molitvu na Pepelnicu, čime se želi iskazati 'sram i žaljenje' zbog 'krivnje pojedinih isusovaca i katastrofe institucionalnog ignoriranja problema'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene