Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukrajina bi gradila, ali nema novca

Za novi sarkofag oko Černobila nedostaje 600 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinske vlasti objavile su u četvrtak kako za izgradnju novog sarkofaga oko uništene nuklearne centrale u Černobilu nedostaje oko 600 milijuna eura od potrebnih 1,5 milijarda.

'Svi su radovi procijenjeni na 1,54 milijarde eura, od kojih 990 samo za sarkofag', rekao je ravnatelj zone izolacije Volodimir Holoha. Objasnio je kako se preostali troškovi odnose na pripremne radove, dekontaminaciju pogona i instalaciju sustava nuklearne sigurnosti.

'Donacije od 940 milijuna eura već su prikupljene u Fond za Černobil pa nedostaje još oko 600 milijuna eura', dodao je Holoha, napominjući kako je u dosadašnje radove već uloženo oko 600 milijuna eura.

Sadašnji sarkofag, izgrađen hitno nakon havarije 1986., 'mogao bi izdržati još 15 godina', kada će biti dovršeni radovi na konsolidaciji, ustvrdio je Holoha, koji je ocijenio da je ekološko stanje u tom području 'stabilno' te da zbog njega 'ne treba strahovati'. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Raketni udari Velik ruski napad na Ukrajinu, Poljska digla borbene avione: "Glavni cilj neprijatelja su naši ljudi" Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene