Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utrka prema Vijeću sigurnosti

Za neuspjeh Kanade okrivljen SAD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obamina administracija suočena je s optužbama da je ignorirala Kanadu u njezinom pokušaju da postane nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, što je završilo s kanadskim neuspjehom na glasovanju Opće skupštine UN-a.

Richard Grenell, bivši glasnogovornik američke misije pri UN-u, u svom je članku na web stranici Fox News-a, naveo da američka veleposlanica u UN-u Susan Rice 'ne samo da nije vodila kampanju za izbor Kanade, već je dala upute američkim diplomatima da se ne miješaju' prije glasovanja Opće skupštine u utorak. Grenell, američki glasnogovornik u UN-u za vrijeme administracije Georgea W. Busha, pozvao se na djelatnike State Departmenta kao izvore svojih informacija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Iscrpljeni vatrogasci Zombi požari usred zime stvaraju goleme probleme u Kanadi: Stručnjaci objasnili koliko su opasni Ubojstva u Kanadi istraga policije Horor u Kanadi: Muškarac (29) ubio pet članova obitelji, među njima i dvomjesečnu bebu

On je ustvrdio kako je izostanak američke kampanje za mjesto u Vijeću sigurnosti UN, za svog sjevernog saveznika i partnera, povezan s time što Obamina administracija ne podupire konzervativnu vladu kanadskog premijera Stephena Harpera, već je naklonjena čelniku liberalne oporbe Michaelu Ignatieffu. Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley,  odbio je komentirati Grenellove tvrdnje i reći kako je SAD glasovao u Općoj skupštini UN-a.

>> Kanada odbacuje nastojanja država koje onemogućuju pristup NATO-u

'Za to mjesto u Vijeću natjecalo se više kandidata, mi smo bili i glasovali smo. Dalje od toga neću komentirati", rekao je Crowley na pitanje je li točno da Washington nije učinio ništa kako bi podržao kandidaturu Kanade za mandat nestalne članice Vijeća 2011/12. godine. Na dodatna pitanja o tome bi li SAD rado vidio Kanadu u Vijeću sigurnosti i je li razočaran ishodom izbora, Crowley je uopćeno odgovorio "mi volimo Kanadu, mi podržavamo Kanadu...mi surađujemo s Kanadom u mnogim kontekstima, bilateralno i multilateralno'.

Kanda nije uspjela osvojiti dvotrećinsku većinu

Glasnogovornik kanadskog ministra vanjskih poslova Lawrencea Cannona također nije komentirao tvrdnje Richarda Grenella. Kanada je povukla svoju kandidaturu za Vijeće sigurnosti nakon drugog kruga glasovanja jer nije uspjela osvojiti potrebnu dvotrećinsku većinu glasova u nadmetanju s Njemačkom i Portugalom za dva mjesta. Njemačka je osvojila mjesto u prvom krugu glasovanja a Kanada je sa samo 78 glasova ušla u drugi izborni krug s Portugalom, za koji je glasovalo 113 zemalja.

Prema pisanju kanadskih medija, njihova zemlja je imala obećanje podrške od 135 zemalja, no unatoč tome prvi puta u više od 50 godina nije uspjela sa svojom kandidaturom za Vijeće sigurnosti. Prema navodima dužnosnika UN-a, izgledima Kanade na glasovanju 192-člane Opće skupštine UN-a najviše je štetilo protivljenje 57 zemalja članica Organizacije islamske konferencije (OIC), povezano sa čvrstom potporom Harperove vlade Izraelu i sporom s nekim arapskim zemljama oko više dozvola njihovim avioprijevoznicima za slijetanje u kanadskim zračnim lukama.

Richard Grenell u članku tvrdi kako je SAD-u bilo u interesu da podrži izbor Kanade jer će s izborom Njemačke i Portugala, uz stalne članice Francusku i Veliku Britaniju, Europska unija imati 25 posto glasova u 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a i mogućnost da europske prioritete nameće kao svjetske. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene