Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mačetom na policajce

Za napad u Louvreu osumnjičen 29-godišnji Egipćanin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadesetdevetogodišnji Egipćanin osumnjičen je za napad u petak na vojnike na ulazu u muzej Louvre, rekao je pariški državni odvjetnik na tiskovnoj konferenciji.

"Identitet počinitelja napada nije službeno utvrđen", istaknuo je Francois Molins, dodajući ipak da su francuski istražitelji "ušli u trag 29-godišnjem egipatskom državljaninu" čija fotografija u europskoj bazi viza "odgovara fotografiji počinitelja napada".

Pročitajte i ovo Antiteroristička vježba u Cavtatu - 2 vježba s profesionalcima Teroristički napad i uporaba radioaktivnog materijala: Na krajnjem jugu Hrvatske održana vježba za slučaj najgoreg scenarija Bodljikava žica Komentirali predsjednik i premijer Nižu se reakcije na tvrdnje talijanskih obavještajnih službi: "Mene puno više zanima što će SOA procijeniti ..."

Osumnjičenik za napad, kojega su sigurnosni izvori u Kairu identificirali kao Abdullaha Redu al-Hamamyja, "ima prebivalište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima" i 30. listopada 2016. je podnio zahtjev za turističku vizu za Francusku. Ona mu je izdana za razdoblje od 20. siječnja do 20. veljače, dodaje državni odvjetnik.

"Dana 26. siječnja sletio je u (zračnu luku) Paris-Charles de Gaulle iz Dubaja", rekao je.

"Ova operacija je sigurno spriječila napad o čijoj terorističkoj naravi nema sumnje", rekao je Hollande na susretu s čelnicima zemalja članica Europske unije na Malti, pohvalivši hrabrost i brzu reakciju francuskih vojnika.

Francois Molins je rekao i da se ovaj napad dogodio "točno dvije godine" nakon sličnog napada nožem na trojicu vojnika koji su čuvali židovski centar u Nici.

Načelnik pariške policije je rekao da je napadač naoružan mačetom "nasrnuo na policajce i vojnike" u Carroussel du Louvre, trgovačkom centru blizu muzeja, prijeteći i izvikujući "Allahu Akbar". Vojnik je ispalio pet metaka i pogodio napadača koji je prevezen u bolnicu i "njegovo je stanje kritično", istaknuo je Molins.

Objavio poruke na Twitteru

Napadač na vojnike u petak u Parizu najvjerojatnije je prije napada na trgovački centar blizu Louvrea objavio poruke na Twitteru u kojima spominje skupinu Islamsku državu, "braću u Siriji i borce u čitavom svijetu", doznaje se od izvora bliskih istrazi.

Kako navodi izvor blizak istrazi, te su poruke objavljene na "računu na Twitteru kojega bi vlasnik mogao biti napadač", premda istražitelji to zasad ne mogu službeno potvrditi.

Još traje vještačenje mobitela Iphonea 7 i Ipada u vlasništvu napadača, kojega identitet još treba potvrditi.

Na računu otvorenom na ime Abdullaha al Hamamyje, u petak, par minuta prije napada, na Twitteru je objavljeno nekoliko poruka na arapskom, prenosi AFP. Prva u 9.31 sati po mjesnom i srednjoeuropskom vremenu: "U Božje ime (...) za našu braću u Siriji i borce u čitavom svijetu". Minutu poslije objavljen je drugi 'tvit' u kojemu se spominje džihadistička skupina Islamska država.

Vlasnik računa je između 9.34 i 9.27 sati poslao najmanje deset poruka, a napad na Louvre je počeo u 9.50. Napadač u porukama spominje i putovanje iz Dubaja u Pariz 26. siječnja, što odgovara putovanju osumnjičenika.

Račun je u noći na subotu još bio dostupan, izvijestio je AFP.

Napadač je nakon ranjavanja i prijma u bolnicu bio kritično, ali mu se "stanje stabiliziralo", rekao je par sati poslije dobro obaviješten izvor. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene