Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tanker Prestige

Za naftnu katastrofu zatvorska kazna u trajanju od devet mjeseci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U slučaju havarije tankera Prestige, koji je još 2002. godine zagadio more u Španjolskoj, sud je donio oslobađajuću presudu za trojicu optuženika, dok je kapetanu odrezao devet mjeseci zatvora.

Španjolski je sud u srijedu donio oslobađajuću presudu za trojicu optuženika zbog istjecanja nafte tijekom havarije tankera Prestigea u studenome 2002., ali je grčkog kapetana Apostolosa Mangourasa osudio na devet mjeseci zatvora jer nije htio narediti tegljenje broda prije nego je potonuo.

Pročitajte i ovo Madrid Kriza stanovanja Izdali su više od 5000 zlatnih viza, a sad će ih ukinuti: ''Gotovo je nemoguće pronaći pristojan smještaj'' Policijsko nasilje Četvrt Lavapiés VIDEO Dvojica policajaca u Madridu pretukla dvojicu crnca: Oglasilo se ministarstvo i antirasističke skupine

Potonuće Prestigea u Atlantiku ispred španjolske obale 19. studenog 2002. uzrokovalo je najveću ekološku katastrofu u povijesti te zemlje.

>> Napokon počelo suđenje za naftnu katastrofu u Španjolskoj

Točno jedanaest godina nakon prvog poziva u pomoć upućenog s Prestigea, visoki galicijski sud u La Coruni donio je presudu nakon dugog i zamršenog suđenja koje je počelo 16. listopada 2002. godine, a završilo je nakon osam mjeseci, 10. srpnja.

Kapetan Mangouras (78), glavni strojar Nikolaos Argyropoulos, također Grk, i tadašnji ravnatelj španjolske trgovačke mornarice Jose Luis Lopez-Sors oslobođeni su za kazneno djelo 'nanošenja štete okolišu i prirodnim prostorima pod zaštitom', po presudi pročitanoj u srijedu.

Četvrti optuženik, drugi časnik, Filipinac Ireneo Maloto je u bijegu. Tužiteljstvo je tražilo pet do dvanaest godina zatvora za trojicu optuženika.

Sud je ocijenio da dvojica članova posade nisu znala da je brod u lošem stanju. Što se tiče čelnika trgovačke mornarice, ocijenio je da je njegova odluka o udaljavanju broda od obale bila opravdana.

Kapetan Mangouras je osuđen na devet mjeseci zatvora zbog 'ozbiljnog neposluha vlastima' jer je u početku odbio otegliti brod na pučinu kao što su bile tražile španjolske vlasti. No, kapetan će umaći zatvoru zbog svoje dobi (78 godina).

Tanker Prestige koji je plovio pod liberijskom zastavom sa 77.000 tona nafte pozvao je u pomoć nakon oluje 13. studenoga 2002., u vodama sjeverozapadne Španjolske.

Šest dana trajala je nesreća sve dok brod nije potonuo 19. studenoga, a iz njega je isteklo 67.000 tona guste nafte koja je onečistila tisuće kilometara španjolske obale te se proširila na obale Portugala i Francuske. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene