Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Za Le Pena se traži pet mjeseci uvjetno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pet mjeseci uvjetne zatvorske kazne zatraženo je za predsjednika francuske Nacionalne fronte Jeana-Maria Le Pena zbog blagonaklonih izjava o nacističkoj okupaciji Francuske.

Tužitelji su također zatražili da se Le Penu dosudi i kazna od 10.000 eura. Njega se tereti za sudjelovanje u 'veličanju ratnog zločina' i 'nijekanju zločina protiv čovječnosti', nakon izjava objavljenih u siječnju 2005., u kojima je rekao kako njemačka okupacija u Francuskoj nije bila 'posebno okrutna'.

Pročitajte i ovo Ilustracija završena istraga Prijavljen zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva: Silovao 29-godišnjakinju tijekom okupacije Lovasa Ilustracija Pala je ostavka Ukrajinska ucjena izazvala skandal u SAD-u: "Na ljudima čija zemlja nije napadnuta je da kažu da postoje određene stvari koje ne činimo"

Uz njega se sudi i novinaru koji ga je intervjuirao te direktorici
tjednika krajnje desnice Rivarol u kojemu su njegove izjave
objavljene.

Le Pena se posebno tereti zbog izjave: 'U Francuskoj njemačka okupacija nije imala posebno neljudski karakter, premda je tu bilo pogrešaka koje se ne daju izbjeći u zemlji od 550.000 četvornih kilometara'.

Sud će donijeti presudu 8. veljače.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene