Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priznao krivnju

Za krađu brojeva kreditnih kartica dobio 20 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladi Amerikanac optužen za krađu milijuna brojeva kreditnih kartica osuđen je na 20 godina zatvora na saveznom sudu u Bostonu, u američkoj saveznoj državi Massachusettsu.

Albert Gonzalez (28), sin Kubanaca iz Miamija, na Floridi, priznao je krivnju u rujnu, a prema dogovoru s tužiteljstvom mogao je dobiti kaznu između 17 i 25 godina zatvora. Optužen je za urotu, informatičku prijevaru i krađu identiteta te se u petak opet mora pojaviti na sudu zbog drugih slučajeva krađe u lancu restorana u New Jerseyju. Od 2006. ukrao više od 130 milijuna brojeva bankovnih kartica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zaduživanje 'Europo, gotovo je sa životom na kreditnu karticu!' Slika nije dostupna Virusom zarazili 13 milijuna računala Španjolske vlasti i FBI razbili računalnu kriminalnu mrežu

'Riječ je o najvećem primjeru informatičkog piratstva u američkoj povijesti', rekla je sutkinja Patti Saris osudivši ga na 20 godina zatvora. 'Iako osjećate kajanje i vratili ste milijun dolara koje ste sakrili u vrtu vaših roditelja, moram uputiti poruku, s obzirom na golemu cijenu vašeg kaznenog djela', rekla je. Prije objave presude, mladić je rekao: 'Kriv sam. Znatiželja i zarobljenost (informatikom) nagnali su me da prevarim roditelje i koristim njihovu kuću', rekao je. 'Htio bih zatražiti oprost', dodao je.

Sofistiiciran način provale u mreže trgovina

Početkom 2006. mladi informatički pirat i njegovi suradnici 'osmislili su sofisticiran način' provale u mreže velikih trgovina i financijskih ustanova kako bi otuđili bankovne podatke njihovih klijenata.

Zatim su ih slali na servere u nekoliko američkih država, ali i u Nizozemsku i Ukrajinu te su pronašli način kako ukloniti tragove u provaljenim informatičkim sustavima. Gonzalez je pristao naknaditi štetu žrtvama nakon zapljene njegove imovine vrijedne više od 2,7 milijuna dolara koju je tako stekao, i to stana u Miamiju, BMW-a, dijamanta kupljenog kod Tiffanyja i satova Rolex. Vratio je i milijun dolara u gotovu novcu koje je zakopao u vrtu svojih roditelja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene