Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zamijenit će Netanyahua

Novinar, MMA borac i najpoželjniji muškarac: Tko je čovjek koji je sastavio najnevjerojatniju koaliciju u izraleskoj povijesti?

Yair Lapid, koji je u srijedu uspio sastaviti najnevjerojatniju koaliciju u izraelskoj povijesti, bivši je vođa opozicije i televizijski voditelj.

Kad je Yair Lapid osnovao centrističku stranku Yesh Atid (Ima budućnosti) 2012. godine, neki su minimalizirali važnost tog događaja kao još jedan pokušaj neke zvijezde da transformira svoju medijsku popularnost u politički uspjeh.

Međutim, njegovo gorljivo sekularna stranka završila je na drugom mjestu sa 17 osvojenih mandata nakon izbora u ožujku, četvrtima u Izraelu u manje od dvije godine.

Prošloga je mjeseca dobio mandat za sastav vlade, nakon što politički veteran i aktualni premijer Benjamin Netanyahu nije uspio pridobiti većinu parlamenta na svoju stranu.

Upečatljiv uspjeh

Manje od sat vremena prije nego što mu je isticao rok za formiranje vlade, u srijedu u ponoć, Lapid je obavijestio izraelskog predsjednika da je uspio u onome što su mnogi smatrali nemogućim - sastaviti koaliciju oštrih ideoloških rivala, od desnih religijskih nacionalista do konzervativne arapske stranke.

Taj je uspjeh tim upečatljiviji uzimajući u obzir prošlomjesečne građanske sukobe arapskih i židovskih stanovnika koji su se zbivali u pozadini vatrenog okršaja Izraela s Hamasom, militantnom islamističkom skupinom koja kontrolira palestinsku enklavu Pojas Gaze.

Premijer će biti za dvije godine

Po koalicijskom sporazumu Lapid će postati premijer za dvije godine, a glavni će mu partner, nacionalistički tvrdolinijaš Naftali Bennet biti prvi rotacijski premijer.

Iako je njegova stranka pojedinačno najjača te je on formirao koaliciju, 57-godišnji Lapid će prve dvije godine biti ministar vanjskih poslova.

Novinar, MMA borac i najpoželjniji muškarac

Lapid, nekadašnji voditelj informativnog programa i medijska zvijezda, rođen je u Tel Avivu, a otac mu je gorljivo sekularni bivši ministar pravosuđa Yosef "Tommy" Lapid, još jedan novinar koji je ušao u politiku.

Njegova majka Shulamit je spisateljica, dramatičarka i pjesnikinja.

Yair Lapid bio je i kolumnist i objavio je desetak knjiga.

Amaterski boksač i MMA borac, jedno je vrijeme bio na listama najpoželjnijih izraelskih muškaraca.

Politički se počeo uspinjati kad mu je stranka neočekivano osvojila 19 zastupnika u Knessetu 2013., čime je postao kredibilan faktor u izraelskoj politici.

Stranka se 2019. priključila centrističkom savezu Plavo-bijeli pod vodstvom bivšeg šefa izraelske vojske Bennyja Gantza.

Plavo-bijeli bili su glavni konkurent desnog Netanyahuova Likuda na trima izborima u manje od godinu dana.

Nezgrapna koalicija

Kad Gantz prošlog proljeća odlučio ući u koaliciju s Netanyahuom, obrazloživši to potrebom za jedinstvom u vrijeme jačanja pandemije, Lapidova je popularnost porasla.

Optužio je Gantza da je prekršio temeljno obećanje koje su Plavo-bijeli dali pristašama - svrgnuće Netanyahua s vlasti.

Lapid je u intervjuu za AFP u rujnu kazao kako je Gantz naivno vjerovao da će Netanyahu u koaliciji biti konstruktivan.

"Rekao sam Gantzu: 'Radio sam s Netanyahuom, zašto ne poslušaš moje iskustvo. On ima 71 godinu i neće se promijeniti'", kazao je Lapid.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najdugovječniji izraelski čelnik Kraj vladavine Benjamina Netanyahua? Izraelska oporba oformila novu vladu

Kratkotrajnu vladu jedinstva Netanyahua i Gantza opisao je kao "ridikuloznu koaliciju" u kojoj ministri često nisu komunicirali.

Također je predvidio će se koalicija brzo urušiti, što se i dogodilo zbog žestokog prijepora Netanyahua i Gantza.

Međutim, tek treba vidjeti koliko će izdržati još nezgrapnija koaliciju koju je sad sam stvorio, prije nego što ideološke napetosti isplivaju na površinu.

Prvi će test biti glasanje o vladi u parlamentu.

Netanyahu, poznat po svojim vještinama političkog preživljavanja, vjerojatno će pokušati rascjepkati krhku koaliciju nakon čega bi Izraelci mogli ponovo na birališta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene