Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Vojska svjetskog ranga"

Xi poziva na modernizaciju vojske i jaču borbenu spremnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineska vojska mora ubrzati tempo reformi te modernizacije i biti spremna boriti se i pobijediti u ratu bude li potrebno, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping u utorak na svečanom obilježavanju 90. godišnjice Narodnooslobodilačke vojske.

Kina mora brže transformirati svoje vojne snage u "vojsku svjetskog ranga", rekao je Xi dužnosnicima Komunističke partije i vojnom osoblju okupljenome u Velikoj dvorani naroda u Pekingu.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

S oko dva milijuna vojnika, kineske oružane snage najveće su u svijetu no što se tiče tehnologije zaostaju za vojskama poput američke.

Ubrzo nakon dolaska na vlast 2012. Xi je počeo snažno poticati modernizaciju vojske ulaganjem u tehnologiju, jačanje mornarice i vojnih istraživanja i inovacija.

Predviđeno je da se u sklopu restrukturiranja ukine oko 300.000 radnih mjesta. Vojska mora biti "odvažna u reformi i inovacijama" i kloniti se krutosti i stagnacije, rekao je Xi.

Pozvao je na jaču borbenu spremnost, "bude li narodu i Partiji zatrebalo" da se vojska može boriti i pobijediti u ratu. "Kineski narod voli mir", Xi je rekao. "Nikada nećemo prvi napasti, ali pouzdajemo se u to da ćemo pobijediti svaku invaziju", napomenuo je.

"Nikada nećemo dopustiti ni jednom narodu, organizaciji niti političkoj stranci da odvoji bilo koji dio kineskog teritorija bilo kada i u bilo kojem obliku", naglasio je. Kina je upletena u teritorijalni spor u Južnom kineskom moru s više zemalja, a u prošlosti je prijetila vojnom silom preuzeti kontrolu nad Tajvanom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene