Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministri u Bruxellesu

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije: 'To što se dogodilo u BiH je poziv za buđenje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako razgovor o BiH nije bio na dnevnom redu sastanka ministara vanjskih poslova EU, Hrvatska je jutros tražila da se ta tema uvrsti u agendu.

Prije samog sastanka izjave o zbivanjima u Bosni i Hercegovini ,potresenoj nasilnim prosvjednima, komentirali su ministri vanjskih poslova EU. 'To što se dogodilo u Bosni i Hercegovini je poziv za buđenje i Europskoj uniji, međunarodnoj zajednici. Trebamo se više fokusirati na pomaganju Bosni i Hercegovini na putu u EU i NATO. Tako bi stagnacija u politici BiH i vladi došla svojem kraju', rekao je William Hague, ministar vanjskih poslova Velike Britanije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O Milanovićevom posjetu BiH 'Zašto poruke koje nose dobronamjernost netko može okarakterizirati kao neprijateljske' Slika nije dostupna Kolumna Mislava Bage Bosansko ili bošnjačko proljeće

'Najvažnije u Bosni i Hercegovini je da političko vodstvo razmisli i ozbiljno se zabrine za potrebe ljudi. Ne samo za određene teme, nego više za ekonomiju općenito. Pokušati pronaći politički put vrlo je važno. U BiH je pregršt političkih vođa. Vrijeme je i da pokažu to vodstvo i mi ćemo ih poduprijeti', rekla je Catherine Ashton visoka predstavnica EU za Vanjsku politiku.

Pusić: EU za BiH treba osmisliti poseban model pristupanja

Hrvatska se zauzima za to da EU osmisli specifičan pristup prema Bosni i Hercogovini, unutar kojega bi se mogla rješavati sada otvorena pitanja koja su sada postavljena kao preduvjet za početak pristupnog procesa, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

'Hrvatsko je stajalište od početka, da se za Bosnu i Hercegovinu osmisli jedan specifičan model približavanja Europskoj uniji, koji se ne mora zvati screening (dubinska analiza usklađenosti zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom), može imati i druga imena i prethoditi screeningu', rekla je Pusić. Dodaje da je u ponedjeljak ujutro zatražila da se pitanje BiH stavi na dnevni red ministarskog sastanka, jer vijeće EU-a o 'tome treba nešto reći' te da će to visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, koja predsjedava sastankom, spomenuti BiH na samom početku sastanka.

Ministrica Pusić je dodala da bi se unutar toga specifičnog predprocesa rješavala neka otvorena pitanja, poput provedbe presude u predmetu Sejdić-Finci i drugih, a ne da ta pitanja budu preduvjet za otvaranje pristupnog procesa, što je sada slučaj. Komentirajući prosvjede koji su proteklih dana izbili u Federaciji BiH, Pusić je rekla da je 'neobično važno da ta događanja ne poprime nikakav nacionalni predznak'.

'Vrlo je važno da svi političari, javni ljudi, koji imaju bilo kakvu odgovornost ne guraju u tom pravcu. Ako postoji nešto što svi građani BiH podržavaju bez obzira na etnicitet, onda je to put zemlje prema europskim integracijama. To je jedna od rijetkih stvari koja ima legitimetet u javnosti i u tom pravcu ja ću se danas na sastanku zauzimati za osmišljavanje specifičnog pristupa, procesa namijenjenog Bosni i Hercegovini, koji bi mogao započeti prije otvaranja klasičnog pristupnog procesa', rekla je Pusić.

Na upit da komentira izjavu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da će možda trebati poslati europske vojne snage u BiH, Pusić je rekla da sada postoje tendencije smirivanja događaja. 'Mislim da je ljudima prilično jasno što nastaje iz kaosa. Iz kaosa može nastati samo nešto još gore. Mislim da je ovo trenutak Europe, važan trenutak da se pokaže inicijativa prema BiH, neki opipljivi i brzi pomak', rekla je.

Pusić je komentirala i izjave članova predsjedništva BiH Željka Komšića i Bakira Izetbegovića da hrvatski premijer Zoran Milanović nije trebao putovati u Mostar nego u Sarajavo. 'Mi smo ovdje kao zemlja članica EU-a, a EU ima svoju riječ u BiH, koja ima europsku perspektivu, a Hrvatska dodatno kao članica EU-a, koja podržava europsku perspektivu BiH i koja ima preko tisuću kilometara zajedničke granice', rekla je Pusić.

'Strpljenje građana Bosne i Hercegovine ima svoje limite'

Situaciju je komentirao i bivši Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak. 'Pokazuje se da strpljenje građana Bosne i Hercegovine ima svoje limite. Zemlja nema pozitivnu agendu, ne bavi se pozitivnim stvarima i onda stanovnici, naravno stave svoju agendu. Mislim da je to jedan ozbiljan signal, prije svega za političke lidere u BiH, da se manje bave nekim svojim igrama i počnu rješavati socijalna i ekonomska pitanja BiH. To je signal i za Europsku uniju, da pogledamo na situaciju u zemlji i šire. Osjećam se zabrinut jer se osjeća tenzija', zaključuje Lajčak. (I.D. / T.K. / S.T. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene