Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajne ruskog predsjednika

WikiLeaks: Putin na spomen Čečenije postaje ubojica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Putin je sasvim razuman čovjek, osim ako u pitanju nisu Čečenija i islamski ekstremisti, tvrdi bivši povjerenik EU-a za vanjske poslove Chris Patten, u povjerljivom dokumentu objavljenom na WikiLeaksu.

'On se doima potpuno razumnim čovjekom kad je riječ o Bliskom istoku, ili energetskoj politici, ali kad se razgovor prebaci na Čečeniju, ili islamski ekstremizam, Putinov pogled postaje onaj ubojice', komentirao je Patten u razgovoru s američkim veleposlanikom u Bruxellesu 2004. godine. Izrazio je ozbiljne sumnje u Putinov karakter te je napravio i presjek njegovog obiteljskog stabla.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Provalili u tajne dokumente Hakeri razotkrili! Putin je u velikim problemima: "Ovo se nije dogodilo od početka rata" Prosvjed za Juliana Assangea Oslobodite Juliana Assangea Osnivač WikiLeaksa nije došao pred suce, prosvjednici traže njegovo oslobađanje: "Julian Assange je heroj"

'Nije da tvrdim da geni predodređuju sve', rekao je Patten, navodeći kako je Putinov djed bio član Lenjinove osobne zaštite, otac utjecajan u komunističkoj partiji te on sam predani karijerist u KGB-u još od mladih dana.

>> Devet najšokantnijih tajni WikiLeaksa

>> WikiLeaks: Najzanimljivije tajne bilješke ambasadora

>> SAD uvodi mjere protiv 'curenja' povjerljivih informacija

Putin poručio SAD- u da se 'ne dira' u Rusiju!

Odgovarajući na porazne američke ocjene o stanju u Rusiji, Putin je upozorio Washington da se ne miješa u unutarnje probleme njegove zemlje. Podsjetimo, Rusija se na internetskoj stranici Wikileaks, opisuje kao korumpirana, mafijaška država i oligarhija kojom upravljaju tajne službe.

Diplomatske bilješke iz veleposlanstva SAD- a u Moskvi koje su objavljene na stranici Wikileaks, izazvale su ruskog premijera Vladimira Putina na reakciju u intervjuu emitiranom u srijedu u emisiji 'Larry King Live' na CNN-u.

'Ruska je demokracija nestala', vlada se opisuje kao 'oligarhija kojom upravljaju sigurnosne službe', samo su neki od komentara objavljenom na Wikileaksu, koji su natjerali premijera Putina na reakciju.

'Želio bih savjetovati naše kolege, ne miješajte se u suvereni izbor ruskog naroda, kao što se Rusi ne miješaju u američke poslove ' poručio je Putin 'američkim prijateljima', kako ih je nazvao. Reagirajući na izjavu američkog ministra obrane Roberta Gatesa, a upravo se njemu pripisuje izjava o 'oligarhiji', Putin je kazao da je Gates bio 'duboko zaveden' dajući takve ocjene.

'Medvedev se igra Robina, a Putin Batmana'

On se doima potpuno razumnim čovjekom kad je riječ o Bliskom istoku, ili energetskoj politici, ali kad se razgovor prebaci na Čečeniju, ili islamski ekstremizam, Putinov pogled postaje onaj ubojice Chris Patten Upitan o depeši u kojoj stoji da ruski predsjednik Dmitrij Medvedev 'igra Robina, a Putin Batmana', rekao je da je autoru 'bio cilj oklevetati jednog od nas'. Podsjetimo, WikiLeaks je u srijedu objavio niz diplomatskih bilješki iz Moskve, koje donose poražavajuće američke ocjene o nekada suparničkoj supersili. 'Rusija je korumpirana autokratska kleptokracija, centrirana na vodstvu Vladimira Putina, u kojoj se dužnosnici, oligarsi i organizirani kriminal vežu zajedno kako bi stvorili 'virtualnu mafijašku državu'.

Među najšokantnijim optužbama iz diplomatskih bilješki o Rusiji izdvajaju se one kako 'ruski špijuni koriste mafijaške vođe za kriminalne operacije poput krijumčarenje oružja', da policija, špijunske službe i državno odvjetništvo daju 'zaštitu kriminalnim mrežama', da raširena 'korupcija djeluje poput paralelnog poreznog sustava za osobno bogaćenje policije, dužnosnika i pripadnika FSB-a' (bivši KGB), a Putina se optužuju za nagomilavanje 'nezakonitih zarada' tijekom mandata, koje su po različitim izvorima skrivene u inozemstvu.

Novo nuklearno oružje

Putin je također upozorio da će Rusija razviti i razmjestiti novo nuklearno oružje, ako SAD ne prihvati njezin prijedlog o integraciji ruskih i europskih snaga proturaketne obrane, ponavljajući komentar koji je Medvedev dao u svom godišnjem govoru o stanju nacije u utorak. 'Upravo smo iznijeli prijedlog koji pokazuje kako zajedničkim radom, rješavanjem problema zajedničke sigurnosti, možemo podijeliti odgovornost', rekao je Putin.

'No, ako naši prijedlozi naiđu samo na negativne odgovore, i ako povrh toga dodatna prijetnja bude instalirana u blizini naše granice, Rusija će morati osigurati svoju sigurnost različitim sredstvima, uključujući i nove nuklearne raketne tehnologije', rekao je Putin, dodajući kako 'to nije prijetnja'. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene