Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povjerljiva bilješka

WikiLeaks: Kučan 2007. o graničnom sporu s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati prema Slovencima imaju 'kompleks superiornosti', a 'naivno' je očekivati da će granični prijepor dviju država nastati s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, neke su od ocjena koje je Milan Kučan dao 2007. godine tadašnjem američkom veleposlaniku u Ljubljani Thomasu Robertsonu.

U povjerljivoj diplomatskoj bilješci za američko ministarstvo vanjskih poslova, poslanoj 5. veljače 2007. godine, koju je nedavno objavio WikiLeaks, a čiji sadržaj prenose ovih dana i slovenski mediji, Robertson za Kučana, koji tada već 5 godina nije predsjednik države, kaže da mu je jasno zašto je bivši predsjednik među Slovencima još uvijek omiljen i utjecajan, da je otvorena i pristupačna osoba, a s druge strane i iskren jer ne govori samo ono što sugovornik želi čuti.

Razgovor je vođen prigodom neformalnog ručka, a Kučan se osvrnuo i na odnose s Hrvatskom, izrazivši žaljenje što još nije riješen granični spor dviju država, a osobito što nije došlo do realizacije tzv. parafiranog sporazuma Drnovšek - Račan i što se obje strane u tom sporu ponašaju "iracionalno".

"Kučan se požalio na mnoge mogućnosti koje su izgubljene, a kojima se granično pitanje moglo riješiti, od sporazuma Drnovšek-Račan do njegovih vlastitih dogovora s bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom", navodi u bilješci Robertson.

>>
WikiLeaks objavio novih 1,7 milijuna diplomatskih depeša

Prema navodu američkog diplomata, Kučan je za odbijanje parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan na hrvatskoj strani okrivio "pravnike i intelektualce u Zagrebu" koji su sporazum napali u javnosti, prestrogo tumačeći odredbe međunarodnog prava o razgraničenju, ali i "zbog nacionalističkih predrasuda".

Mišljenja kako će granični prijepor postati nevažan jednom kad Hrvatska uđe u EU su pogrešna, nadati se da će granični problemi nestati s ulaskom Hrvatske u EU je naivno, a Europska unija će napraviti pogrešku ako to pitanje bude i dalje ignorirala, ocjenio je u razgovoru s Robertsonom početkom 2007. godine Milan Kučan.

Komentirajući odnose sa susjednom državom i medijsku atmosferu koja je oko graničnog prijepora s Hrvatskom bila stvorena, Kučan je izrazio nezadovoljstvo što je pitanje previše eksploatirano te ocijenio da u sporu postoje "iracionalnosti" na obje strane, ali da ih je u Hrvatskoj više.

Budući da se granični spor toliko eksploatira u javnosti i da to političari na obje strane dopuštaju, bilo bi možda bolje da se prijepor oko granice na moru "zamrzne", a u međuvremenu sklopi dogovor o zajedničkom ribolovnom režimu, mišljenje je što ga je iskusni slovenski političar iznio u razgovoru s američkim diplomatom.

Pri tome je Kučan, kako se navodi u Robertsonovoj depeši, hrvatsku nepopustljivost u vezi s mogućim koncesijama Sloveniji glede granice pokušao protumačiti i svojim osjećajem da Hrvati navodno imaju prema Slovencima "kompleks superiornosti" koji se zasniva na povijesnim okolnostima.

"Kučan je rekao da Hrvati imaju kompleks superiornosti i to povezao s poviješću državnosti, da je Hrvatska već bila nezavisna država, a da je Slovenija to postala tek 1991. godine", naveo je Robertson u depeši o svom razgovoru s Kučanom.

Kučan je američkom diplomatu rekao da iz povijesnih razloga Hrvatska sebe smatra rimokatoličkim bastionom prema islamu i srpskom pravoslavlju te da je prema shvaćanju Hrvata njihova zemlja imala svoju težinu i za vrijeme Austrougarske, dok je Slovenija tada bila manje važna.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Zagovara dijalog Juncker podržava Sloveniju: "Hrvatska je dragovoljno uglavila taj sporazum"

Uz te povijesno-psihološke okolnosti Kučan je američkom diplomatu, kao faktor koji otežava dogovor, naveo i trgovinu oružjem iz Slovenije prema jugu u vrijeme raspada Jugoslavije te da sve emocije koje su uz to vezane onemogućuju Hrvatskoj da bude kooperativnija prema Sloveniji kako bi se granični spor konačno riješio. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene