Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Upiranje prstom ne pomaže"

Šef delegacije EU-a u BiH: U Siriji i Iraku ima više boraca iz Goeteborga nego iz cijele BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark kazao je u četvrtak kako se ponekad pretjeruje u izjavama o tome kakvu opasnost za Bosnu i Hercegovinu prestavljaju osobe koje se vraćaju s ratišta u Siriji i Iraku, ističući da takvih definitivno ima više u njegovom rodnom gradu u Švedskoj nego u cijeloj BiH.

"Postoje javno dostupni, ali i obavještajni podaci o broju takvih osoba. Kao primjer mogu navesti da boraca na stranim ratištima ima više iz mog rodnog grada (Goeteborga) u Švedskoj nego što ih dolazi s područja cijele BiH", kazao je Wigemark novinarima u Banjoj Luci odgovarajući na pitanje o razmjerama prijetnje koju u BiH predstavljaju osobe povezane s terorističkim organizacijama.

Pročitajte i ovo Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu Jahorina ni Bosna nije što je bila Cijene na skijalištima u susjednoj zemlji odletjele u nebo! "Sad je trenutak da hitno reagiramo"

Švedski je diplomat istaknuo kako je terorizam prijetnja svima pa se i europski kontinent s tim mora suočiti kao cjelina.

"Vidjeli smo to na primjeru napada u Parizu i Bruxellesu. Ono što se zbivalo u BiH izolirani su slučajevi, ali neovisno o tome, njima se treba baviti kao zajedničkim problemom", kazao je Wigemark.

Voditelj delegacije EU U BiH ocijenio je kako "upiranje prstom" samo u neke zemlje iz europske obitelji ne pomaže u suočavanju s problemom terorizma.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je prošli tjedan u Dubrovniku kako se treba suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraća tisuće boraca, što je izazvalo oštre demantije i kritike bosanskohercegovačkih dužnosnika.

Wigemark je na kraju razgovoru s novinarima ustvrdio kako je žalosno ono što se danas zbiva u Siriji, posebice upozorivši kako je to repriza onoga što se tijekom rata zbivalo u BiH.

"Mi govorimo o genocidu", kazao je Wigemark. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene