Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brzo se širi

WHO ponovno zatražio dodatne zdravstvene radnike zbog ebole

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj mrtvih prešao je 2400. Glasnogovornica UNICEF-a Sarah Crowe rekla je da je situacija gotovo nadrealna.

Broj novih slučajeva ebole u zapadnoj Africi povećava se brže nego što ih nadležne službe mogu kontrolirati, priopćila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ponovivši poziv zdravstvenim radnicima u cijelom svijetu da dođu u to područje i pomognu.

Pročitajte i ovo Autobusi Autotroleja Nakon prosvjeda Povećavaju se plaće radnicima Autotroleja: Rast će još neke naknade Slika nije dostupna Zaraženo 111 osoba Panika zbog virusa: Nema lijeka, a širi se velikom brzinom

Broj mrtvih prešao je 2400, od ukupno 4794 oboljela pa je glavna direktorica WHO Margaret Chan na konferenciji za novinare rekla da opseg zaraze - osobito u najpgođenijim zemljama Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu - zahtijeva sveobuhvatan odgovor.

Dvojica vojnika zbog smrtonosnog virusa vraćena u Hrvatsku!

'Situacija je gotovo nadrealna, postoji osjećaj da virus zahvaća cijelu zemlju', rekla je glasnogovornica UNICEF-a Sarah Crowe u Monroviji, glavnom gradu Liberije.

Oni koji su preživjeli zarazu i više se ne mogu zaraziti sad se brinu za tisuće djece osoba za koje se sumnja da su oboljele od ebole. Oko dvije tisuće djece izgubilo je jednog ili oba roditelja samo u Liberiji.

Ključ za suzbijanje epidemije, po riječima Chan, su zdravstveni radnici. Obećana pomoć u novcu i opremi stiže, ali na terenu je potrebno 500 do 600 stručnjaka i najmanje 1000 lokalnih zdravstvenih radnika.

'Broj novih pacijenata raste mnogo brže nego što ih možemo zbrinuti. Trebalo bi nas biti barem tri do četiri puta više kako bismo se mogli nositi s epidemijom', rekla je Chan.

Kubanski ministar zdravstva Roberto Morales Ojeda, koji je sjedio uz Chan u Ženevi, rekao je da će njegova zemlja poslati 165 zdravstvenih radnika kako bi pomogli u borbi protiv ebole, što je dosad najveći broj stranih liječnika i medicinskih sestara koji je ijedna zemlja obećala. No, oni će stići u listopadu i to u Sijera Leone, a idućih se tjedana na tisuće novooboljelih očekuje upravo u Liberiji.

Chan je rekla da je broj smrtnih slučajeva vjerojatno mnogo veći od 2400, što je posljednji podatak.

'Potpuno nam je jasno da je bilo koji broj oboljelih i umrlih koji iznesemo mnogo manji od stvarnog', rekla je.

Liberija suočena s prijetnjom opće egzistencije: 'Ovo je rat s nevidljivim neprijateljem'

WHO je već prije upozorio da bi do zauzdavanja širenja epidemije moglo biti i 20 tisuća oboljelih.

Ipak ima i malo dobrih vijesti, jer je WHO objavio da u osam okruga u kojima je bilo ebole - četirima u Gvineji, trima u Sijera Leoneu i jednom u Liberiji - već tri tjedna nije prijavljen nijedan novi slučaj zaraze.

Isto tako, svih 67 osoba koje su bile u kontaktu s čovjekom koji je 20. kolovoza zaražen došao u Senegal pronađeno je i dosad nijedan nije pozitivan na virus ebole. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene