Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo korak od totalne pandemije

WHO podigla razinu opasnosti na nivo 5

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetska zdravstvena organizacija podigla je nivo opasnosti od virusa svinjske gripe na nivo 5, što je samo korak od potpune pandemije.

Nivo 5 znači prijenos virusa s čovjeka na čovjeka u najmanje dvije države. WHO se na ovaj potez odlučila nakon što je dijete iz Meksika od bolesti preminulo u Teksasu, što je bila prva smrt izvan granica te države u kojoj je sve i počelo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stvarna opasnost ili nešto drugo? Obama proglasio nacionalnu opasnost Slika nije dostupna Broj oboljelih iznosi 22.556 U Meksiku više od 200 umrlih od svinjske gripe

U Španjolskoj su vlasti potvrdile prvi slučaj svinjske gripe kod osobe koja nije putovala u Meksiko. Proglašavajući novi nivo opasnosti, predsjednica WHO-a, Margaret Chan, pozvala je sve države da aktiviraju svoje programe prevencije pandemije, uključujući povećani nadzor i kontrolu širenja infekcije. Dodala je kako se te mjere moraju početi primjenjivati što prije.

U SAD-u su do sada potvrđena 94 slučaja ljudskog oblika svinjske gripe u 11 saveznih država, uz jedan smrtni slučaj, 23-mjesečnog muškog djeteta iz Meksika koje je obitelj dovela u Texas na liječenje, objavila je u srijedu državna epidemiološka služba. Dr. Richard Besser, ravnatelja Centra za nadzor i prevenciju bolest, rekao je na konferenciji za tisak da je samo u pet slučajeva bila potrebna hospitalizacija, uključivo i meksičkog dječačića koji je umro u bolnici u Houstonu.

Obama preporučio zatvaranje škola

Izbijanje zaraze potvrđeno je u pet novih saveznih država - Massachusettsu, Michiganu, Arizoni, Nevadi i Indiani. 'Gripa je vrlo ozbiljna bolest i ovu zarazu shvaćamo vrlo ozbiljno. Odlučnim akcijama nastojimo ju držati pod nadzorom", rekao je Besser. Ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano izjavila je u srijedu da će suzbijanje virusa svinjske gripe biti 'maraton, a ne sprint', te da građani u tome trebaju pomoći odgovornim ponašanjem i oprezom. Naglasila je da se američke službe spremaju kao za pravu pandemiju, iako se još ne znaju krajnji razmjeri koje zaraza može poprimiti.

Predsjednik Barack Obama preporučio je u srijedu da 'škole u kojima je potvrđen ili sumnja na zarazu virusom H1N1, trebaju ozbiljno razmotriti zatvaranje'.

U Meksiku, odakle se proširila zaraza virusom H1N1, ministar zdravstva Jose Cordova izjavio je kako se čini da epidemija jenjava, sa samo sedam novih sumnjivih smrtnih slučajava. Novi virus je uzročnik 159 smrtnih slučajeva i 2498 zaraženih diljem Meksika.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene