Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele kraj Asadovog režima

Westerwelle: Sirijskom režimu dani su odbrojani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je u utorak na sastanku skupine prijatelja Sirije u Berlinu kako se bliži kraj sirijskog režima i pozvao sirijsku oporbu na oblikovanje zajedničke platforme.

"Dani režima su odbrojani", izjavio je šef njemačke diplomacije na sastanku radne skupine u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova, na kojemu su sudjelovali predstavnici više od 60 država te visoki predstavnici sirijske oporbe. "Njemačka podupire novi politički i gospodarski početak nakon kraja Asadova režima", poručilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju sa sastanka.

U skladu s tim ciljem, Njemačka je u utorak pozvala "Skupinu prijatelja sirijskog naroda" na sastanak u Berlin, kako bi zajedno sa sirijskom oporbom raspravljali o strategiji gospodarske obnove zemlje. To je bio drugi sastanak skupine koja se prvi put okupila 24. svibnja u Abu Dabiju. Skupinom zajednički predsjedaju Njemačka i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Westerwelle je na sastanku pozvao na zaustavljanje nasilja u Siriji i na sastavljanje prijelazne vlade, za što je prema njegovim riječima potrebna "zajednička platforma" oporbe, koja bi trebala biti privržena vrijednostima demokracije, snošljivosti i pluralizma.

Među sudionicima berlinskog sastanka nalaze se i predsjednik oporbenog Sirijskog nacionalnog vijeća Abdelbaset Sieda te predstavnik Sirijskog gospodarskog foruma Bassma Kodmani.

Radna skupina prijatelja Sirije želi izraditi smjernice za vrijeme nakon pada Assadova režima i ublažiti posljedice rata koji se očituje ne samo u nasilju i zločinima, nego i u nedostatku opskrbe i socijalnim teškoćama.

Sieda je pritom zatražio izradu svojevrsnog "Marshallova plana" za Siriju, a gospodarski oporavak zemlje ključan je i za Westerwellea.

"Politička transformacija može uspjeti samo ako se poboljša gospodarski položaj ljudi u Siriji", rekao je Westerwelle, pozivajući međunarodnu zajednicu da pomogne Siriji čim se za to steknu uvjeti, ali i da već sada sudjeluje u zbrinjavanju žrtava nasilja.

Njemačka je do sada za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica i pomoć žrtvama rata u Siriji izdvojila 22 milijuna eura.

 

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene