Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Siriji

Washington sumnja da je sirijski režim imao pomoć, Moskva očekuje Tillersonova objašnjenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki vojnici smatraju da je sirijski režim "imao pomoć" u kemijskom napadu, kazao je u petak američki vojni dužnosnik, ali nije izrijekom optužio Rusiju, glavnog saveznika režima Bašara al-Asada.

Washington sumnja da je sirijski režim imao pomoć u kemijskom napadu

Pročitajte i ovo Teroristi u Crocus City Hallu u Moskvi - 2 Mučnih 90 sekundi užasa "Ubijte ih bez milosti, dolazimo u ime Boga": Islamska država objavila zatrašujuću snimku napada u Moskvi Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

"Sumnjamo da su Sirijci dobili pomoć" u kemijskom napadu u utorak na Kan Šejkun", izjavio je neimenovani visoki američki vojni dužnosnik novinarima.

"U najmanju ruku Rusi nisu uspjeli držati pod kontrolom aktivnosti svojeg sirijskog partnera", kazao je on podsjećajući da su Rusi bili prisutni u zračnoj bazi odakle su poletjeli sirijski zrakoplovi koji su izveli napad.

"Ne možemo sada reći koju su ulogu mogli odigrati Rusi", kazao je on. "No, ako bude ikakvog dokaza ili vjerodostojne optužbe izvući ćemo zaključke što bolje možemo", rekao je on.

Amerikanci su bombardirali s 59 raketa Tomahawk sirijsku zračnu bazu Šajrat odakle su, po njima, poletjeli sirijski avioni koji su izveli kemijski napad u utorak.

Bijela kuća: Sirija mora poštivati sporazum o nekorištenju kemijskog oružja

Bijela kuća je u petak priopćila da napadi na sirijsku zračnu bazu, koje je odobrio predsjednik Donald Trump, šalju snažan signal svijetu, ali nije kazala hoće li predsjednik odobriti nove napade ili akcije protiv režima Bašara al-Asada.

"Mislim da su akcije koje je predsjednik sinoć poduzeo bile odlučne i jasno su pokazale što misli da se treba učiniti", kazao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer.

"Prvo i najvažnije, predsjednik smatra da se sirijska vlada, Asadov režim, u najmanju ruku mora pridržavati sklopljenog sporazuma koji kaže da neće koristiti kemijsko oružje", pojasnio je Spicer.

Moskva očekuje Tillersonova objašnjenja

Rusija je u petak izjavila kako čeka objašnjenja od američkog državnog tajnika Rexa Tillersona pri njegovu prvom posjetu Moskvi 11. i 12. travnja, nakon američkih udara u Siriji.

"Posjet je na dnevnom redu. Neka dođe i objasni nam što su to danas napravili. Mi ćemo mu reći što mi o tome mislimo", kazala je na tv postaji NTV glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

"Očekujemo njegova objašnjenja", nastavila je ona dodajući da je ruska diplomacija kontaktirala u petak s Amerikancima glede udara i tog posjeta.

Zaharova je nazvala američke udare koji su ciljali noću bazu sirijskog zrakoplovstva činom "bez cilja, neopreznim i opasnim".

Rex Tillerson i njegov ruski kolega Sergej Lavrov trebali bi raspravljati prilikom posjeta američkog državnog tajnika Moskvi o "antiterorističkoj borbi" i Siriji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je kazao kako američke udare smatra "agresijom na suverenu državu", a premijer Dimitrij Medvedev "u totalnoj kontradikciji s međunarodnim pravom te na granici vojnog sukoba s Rusijom".

Lavrov je u petak u telefonskom razgovoru s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom kazao da taj "čin američke agresije na Siriju može jedino osujetiti" mirovne napore. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene