Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogrešne politike

ČELNICI EU-a KONSTERNIRANI "Trump tvrdi da je Europa u dubokoj nevolji. I ima pravo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Intervju koji je Donald Trump, izabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država dao za britanske i njemačke medije, a u kojem je govorio o vjerojatnom raspadu Europske unije, definitivno je privukao pažnju europskih čelnika koji su, malo je reći, konsternirani.

U petak 20.1.2017. na portalu DNEVNIK.hr uživo gledajte inauguraciju Donalda Trumpa. U Washingtonu se očekuje do 900.000 ljudi, a čitavi događaj osiguravat će gotovo 30.000 pripadnika snaga sigurnosti. Sve pratite UŽIVO na DNEVNIK.hr.

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

Usprkos tome, u Trumpovoj poruci ipak ima i istine, piše Washington Post koji je analizirao gospodarsku i političku situaciju u Europskoj uniji uspoređujući je s onom u SAD-u.

Donald Trump je, podsjetimo, u intervjuu ustvrdio kako je EU pod dominacijom Njemačke u kojoj se kroji većina odluka.

"Druge zemlje Europske unije i njihovi građani žele imati svoj identitet", ustvrdio je Trump.

U prilog njegovom upozorenju ide i plan koji je iznijela britanska premijerka Theresa May o "tvrdom Brexitu", odnosno raskidu veza s EU-om. Naime, ona se nije odlučila za, primjerice "norveški model", prema kojem bi Velika Britanija ostala na jedinstvenom tržištu europskom bez obzira na raskid političkih veza s Unijom. Britanija očito želi graditi vlastiti identitet, a EU će ostati bez druge najveće gospodarske sile.

Iako se razlozi Trumpovog izbora za predsjednika traže u sporom ekonomskom rastu, lošoj perspektivi za radnike, zazoru prema migrantima, nezadovoljstvu političkim elitama, činjenica je da su svi ti problemi više izraženi u Europi nego u SAD-u, piše Washington Post.

Nacionalni interesi iznad politike

Od 2008. američko je gospodarstvo raslo 12 posto, a ono u 28 članica EU-a, samo četiri posto. Stopa nezaposlenosti u eurozoni je 9,8 posto što je dvostruko više nego u SAD-u. Najveći je problem nezaposlenost među mladima pa je tako u Grčkoj, Španjolskoj, Hrvatskoj, Portugalu i Italiji najmanje jedna od četiri osobe mlađe od 25 godina bez posla.

Odluke koje su vodile ovakvoj katastrofi za EU kreirane su uglavnom u Njemačkoj, navodi Post. Angela Merkel, njemačka kancelarka, sustavno je usporavala mjere koje su mogle ubrzati oporavak EU-a. Merkel je politikom štednje i nezaduživanja štitila njemačke porezne obveznike, što je i razumno, ali to potvrđuje Trumpovu tvrdnju da su nacionalni interesi ipak iznad europskog jedinstva.

Washington Post piše kako je upravo takva oprezna politika Angele Merkel kao i politika otvorenih vrata prema migrantima dovela do rasta populističkih stranaka. Nedavna anketa u Italiji pokazala je da bi, kada bi se izbori održavali danas, antiglobalizacijski Pokret pet zvjezdica osvojio glasova koliko i vodeća talijanska politička stranka. U Francuskoj, ankete daju sve veću podršku birača desničarki Marine Le Pen dok u Njemačkoj raste podrška AFD-u, stranki koja zagovara antiimigracijsku politiku i koja je u tri godine skočila s pet posto podrške građana na 16 posto.

Ako se Trumpove riječi uzmu doslovno, njegovi komentari o EU-u su pretjerani. Podrška populistima raste, no daleko je to još od sloma Europske unije. Ipak, između redaka, novoizabrani američki predsjednik ima pravo. Europa je u dubokoj nevolji. Vrijeme je da njezini čelnici prepoznaju da njihova politika više ne nailazi na odobravanje Europljana, piše Washington Post.
 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene