Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crna lista

Najdraži sin Bin Ladena uvršten na popis terorista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države su u četvrtak na svoju crnu listu "međunarodnih terorista" uvrstile najdražeg sina ubijenog vođe terorističke organizacije Al Qaede Osame bin Ladena, Hamzu bin Ladena.

Odluka State Departmenta da Hamzu bin Ladena proglasi "međunarodnim teroristom" temelji se na činjenici da je Al Qaeda u kolovozu 2015. objavila da je taj mladić netom postao član džihadističke skupine te da je osobno prijetio SAD-u i njegovim državljanima u audioporuci objavljenoj u srpnju, navodi se u priopćenju američke diplomacije.

Američka administrativna procedura zahtijeva uvođenje "financijskih i pravnih sankcija za strane državljane" za koje je utvrđeno da su izvodili terorističke napade ili postoji velika mogućnost da će ih počiniti", navodi State Department.

Zbog toga se blokiraju sva eventualna imovina i računi koje Hamza bin Laden posjeduje u SAD-u i nitko u Americi nema pravo poslovati s njim.

Američka diplomacija podsjeća da je Bin Ladenov sin 2015. pozivao na napade na "američke, francuske i izraelske interese u Washingtonu, Parizu i Tel-Avivu" te da je 2016. pozivao "plemena u Saudijskoj Arabiji da se pridruže Al Qaedi u Jemenu kako bi zaratili na saudijsku monarhiju".

Hamza koji je u dvadesetim godinama, bio je najdraži sin Osame bin Ladena koji je htio da ga ovaj naslijedi na čelu Al Qaede. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene