Obavijesti Video Pretražite Navigacija
WASHINGTON NAREDIO ISTRAGU

'Širom EU vidimo alarmantne dokaze o ruskim pokušajima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija upozorava na 'novi Hladni rat' u kojem Kremlj pokušava podijeliti Europu i ovladati njome.

Američke obavještajne službe provode istragu o infiltraciji Rusije u političke stranke u Europi. James Clapper, direktor US National Intelligencea, dobio je od Kongresa zadatak da istraži tijek ruskog novca prema europskim političkim strankama u posljednjih deset godinama.

Washington je očito zabrinut pokušajima Moskve da iskoristi europsku razjedinjenost i potkopa NATO savez, blokira američki proturaketni program, piše Telegraph za koji je jedan neimenovani visoki dužnosnik britanske vlade rekao da strah od novog Hladnog rata preplavljuje Europu te da je situacija ozbiljnija nego što se čini.

'Imamo novi Hladni rat. Širom Europske unije vidimo alarmantne dokaze o ruskim pokušajima da 'rasparaju' europsko jedinstvo u cijelom nizu strateških pitanja', kazao je Telegraphov izvor.

Rusija i europska desnica

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Bombardirana zgrada u Harkovu Noćni napad Rusi raketirali Harkov, ubijen 12-godišnji dječak: "Teror nad gradom postaje sve gnusniji"

U dokumentu koji je list dobio na uvid, ruske operacije širenja utjecaja provode se u Francuskoj, Nizozemskoj, Mađarskoj, Austriji i Češkoj koje su identificirane kao ključne za Schengensku slobodnu zonu. Koje bi se političke stranke mogle naći pod lupom američkih obavještajaca nije navedeno, no pretpostavlja se da je riječ o desničarskim organizacijama poput Jobbika u Mađarskoj, Zlatne zore u Grčkoj, Sjeverne lige u Italiji te Nacionalne fronte u Francuskoj koja je dobila kredit od 9 milijune eura od ruske banke u 2014. godini.

Želja Kremlja da utječe na politička zbivanja u Europi osjeti se i kad je riječ o referendumima u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji koji se trebaju održati ove godine. Prvi se tiče Ukrajine, a drugi izlaska iz EU.

Igor Sutjagin, stručnjak za Rusiju s adresom u Londonu, rekao je kako je ruska propagandna mašinerija trenutno vrlo aktivna.

'Ruska kampanja je u sivoj zoni, rade prikriveno, ali s jasnim ciljem - slabljenja volje Zapada za borbom, rastom sumnji u NATO i EU i skidanja Rusiji ekonomskih sankcija', kazao je Sutjagin i dodao: 'Igraju vrlo pametno. Postoje nepisana pravila među državama koja Rusija očito krši, no znaju da im Zapad ne može ništa zabraniti jer bi tako išao protiv svoje vrijednosti slobode izražavanja'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene